Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна ваканция за учениците в Пловдив и Стара Загора

| обновено на 08.02.16 в 16:14
Снимка: БГНЕС

От утре учениците в Пловдив са в грипна ваканция. Тази сутрин Регионалната здравна инспекция препоръча на Инспектората по образование да спре учебните занятия заради рязко увеличилия се брой болни.

Над 30 са пациентите, които вече са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница "Свети Георги", като повечето  от тях са деца. В двата почивни дни много пациенти, също предимно деца, са посетили и центровете за оказване на спешна медицинска помощ. Това заяви директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ Моника Троянчева. Ето какво още уточни доктор Троянчева:

В амбулаторията на УМБАЛ "Свети Георги" през първия почивен ден са 148 обслужените деца, през втория почивен - 137. Така се реши да се преустановят учебните занятия, с оглед ограничаване на разпространението на респираторните инфекции и на практика въвеждаме противоепидемични ограничителни мерки. Засилва се филтърът в детските градини, които не можем да ги спрем.

Същите мерки, а именно засилване на филтъра, се въвеждат и за лечебните заведения, но на този етап не се предлага преустановяване на плановия прием и спиране на плановите операции, допълни доктор Троянчева.

От утре всички училища и в област Стара Загора излизат в грипна ваканция, която ще продължи до края на седмицата. Противогрипни кабинети са открити към две старозагорски болници - университетската и  „Свети Иван Рилски“, както и към общинските болници в Казанлък, Раднево, Гълъбово и Чирпан. 
Проверка на „Хоризонт“ установи, че в аптеките има наличност от най- често използваните препарати при лечение на заболяването.

В Габровска област епидемичната обстановка е спокойна. Въпреки че по брой заболели от грип и дихателни инфекции Габрово се нарежда на второ място, след Стара Загора, стойностите са далеч от тези за обявяване на грипна епидемия, обясни д-р Татяна Владиславова от Районната здравна инспекция в града. Няма увеличаване на отсъстващите ученици.

В Ямбол и областта броят на заболелите от остри респираторни заболявания е по-нисък от средното за страната. През изминалата седмица през лекарските кабинети са преминали на ден между 20 и 30 пациенти с оплаквания за простудни заболявания, диагноза грип до момента не е поставяна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна