Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Влажните кърпички помагат за предпазване от грип

Българите нямат практика и култура да носят маски по време на грипна епидемия

проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Средностатистически случаите на заболели от грип намаляват. Това е валидно и за област Стара Загора, след като бяха взети мерки срещу грипната епидемия. През следващата седмица ще стане ясно дали местните власти ще обявят грипна епидемия в повече населени места. Това каза за "Хоризонт" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Близки до епидемичните стойности се регистрират в Габрово и в Пазарджик.

След завръщането на децата в училище ще разберем дали ваканцията е прекъснала разпространението на заболеваемостта в София, където броят на потърсилите лекарска помощ заради грипни симптоми е сравнително малък, стана ясно от казаното от проф. Кантарджиев.

Една от мерките е да няма обща чакалня за болните с видимо грипни оплаквания с онези, които отиват да си премерят кръвното. Преди 30-40 години това беше много добре осъществявано, подчерта Тодор Кантарджиев и препоръча на личните лекари да организират отделни часове или отделни чакални за прием на пациентите с грипни симптоми.

В градския транспорт хората нямат практика да носят маски по време на грипна епидемия, за нас не е нормално, но влажна хигиенна кърпичка върши същата работа, когато някой кашля около нас, обясни още проф. Кантарджиев. Той посъветва хората да дизенфекцират ръцете след слизане от градския транспорт, защото българите са научени да кашлят с ръка на устата.

Заради слабото слънчево греене хората могат да вземат и витамин D след консултация с техния лекар. Българското кисело зеле и българските ферментирали туршии са прекрасен имуномодулатор, защото съдържат лактобацили и дрожди, заяви още Тодор Кантарджиев.

Той поясни, че доминиращият сега грип прави много бърза епидемия и много бързо свършва.

Грипните лекарства действат през първите 48 часа, след това са без ефект. Сред симптомите на грипа са температура, гърлобол и мъчителна кашлица.

Цялото интервю с проф. Кантарджиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени