Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подреждат ТИР-овете преди ГКПП "Кулата" в две редици

Необходима е спешна намеса на ЕК заради блокадите, категорични са от АЕБТРИ

Снимка: БГНЕС

Предприемат се действия за подреждане на товарните автомобили на ГКПП „Кулата - Промахон“ в две редици, за да се освободи място на магистрала „Струма“ и да не се стигне до затапване на движението при Сандански. Това каза в предаването „12+3“ областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Той препоръча на всички шофьори да преминават покрай спрелите ТИР-ове с намалена скорост, за да не се стигне до злополуки.

В района има и засилено полицейско присъствие.

Към момента няма информация за пълна блокада и спиране на движението и на леките автомобили през „Кулата - Промахон“, посочи Бисер Михайлов.

Според Койчо Русев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища /АЕБТРИ/ блокирането на граничните пунктове от гръцките фермери става не без съдействието и съгласието на местната и държавната власт:

Моите хора, които са на границата, казват, че гръцката държава се намира в изключително тежко положение, властта не може да се справи. Тя трябва да изпълнява задълженията, които й възлагат кредиторите и за да се оправдае пред тях, че не може да изпълни това, което искат кредиторите, постъпват така все едно няма власт там.

Русев е на мнение, че Европейската комисия трябва да вземе категорични мерки за случващото се по границата. По думите му и българското външно министерство трябва да бъде по-активно.

Койчо Русев каза още, че се търси съдействие от Автомобилна администрация и Агенция "Митници" за осигуряване на допълнително трасе на граничния пункт, за да минават по-бързо тежкотоварните автомобили.

Според информация на български шофьори, пътуващи през територията на Гърция, във вътрешността на страната също се правят блокади, особено на местата, където се плащат таксите за преминаване по магистралите.

Не виждам как блокадата ще се вдигне до две -три седмици, ако няма намеса от ЕК, заяви Койчо Русев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна