Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Иван Милов: Военното обучение има място в средното ни образование

Снимка: БГНЕС


Военното обучение има място в средното ни образование, смята офицерът от запаса майор Иван Милов – председател на Българска офицерска легия „Раковски“.

В предаването „Нещо повече“ той посочи, че идеална възможност за това има в 10-и, 11-и и 12-и клас:

Не толкова военно обучение, колкото обучение за реакция при кризи, при природни бедствия и съответно в един от класовете да бъде застъпено и военното обучение. Задължително, според мен това трябва да залегне в плановете на МОН.

Каква ще е продължителността на евентуално военно обучение и дали то да бъде задължително, трябва да се подложи на широк дебат, категоричен е майор Милов.

Днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предложи да се възстанови наборната служба поне за 6 месеца, а от АБВ предлагат в новия Закон за резерва на въоръжените сили да бъдат включени курсове за военно-техническа подготовка за младежи и девойки, навършили 18 години. Причината е, че не могат да се намерят 3 хиляди души доброволен резерв.

Според майор Иван Милов много млади хора днес искат да преминат през военна подготовка:

Необходимо е младото поколение да получи необходимата подготовка, защото ако недай си боже ни сполети някое природно бедствие, то тогава ще бъде страшно./…/ Според мен голяма част от младите хора биха се включили в едни подобни курсове, които в продължение на 3, 4, 5 месеца да им дадат основата, върху която в последствие да се надгражда.

Цялото интервю с майор Иван Милов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна