Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Колев: Има политически знак за диалог между властта и гражданските организации за ромска интеграция

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Ивайло Калфин призова всички неправителствени организации, които работят в сферата на етническото приобщаване, да дадат до 20-и февруари предложения за подобряване ефективността на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ). Калфин потърси помощ в три посоки – функциите, състава и експертизата на Съвета.

Призивът на Калфин е желание да се възстанови диалогът с гражданските организации, работещи за ромската интеграция, който беше прекъснат през 2013 година, когато ромските организации са излезли от Националния съвет, каза в "Преди всички" председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" – Деян Колев:

Излязохме по наша воля, тъй като Съветът от години не изпълняваше своите функции да консултира гражданското общество за решенията по отношение на интеграционните въпроси, изобщо да взема решения. Аз съм много щастлив, че най-после се появява политически знак, че диалогът ще бъде възстановен.

Днес ще бъде обявено началото на проект за разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол на Националната стратегия за интегриране на ромите.

Интервюто на Таня Величкова с Деян Колев може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна