Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България губи изтребителната си авиация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Парламентът одобри с 96 гласа „за“ и съюзнически въоръжени сили да могат да охраняват въздушното ни пространство. Това стана факт с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). До какво ще доведе промяната и ясно ли е какво крие.
Гледната точка е на бившия министър на отбраната и депутат от БСП лява България Ангел Найденов.
България е единствената държава от държавите-членки на НАТО, която притежава свои Военно-въздушни сили (ВВС), но бъдещето им е поставено под въпрос – заяви Ангел Найденов. И допълни: Ние се намираме в уникалната ситуация да имаме ВВС и да не можем да гарантираме тяхната техническа изправност и летателна годност.
Промените на чл. 130 от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) засягат охраната на въздушното пространство на България. Но остават редица въпроси като тези защо законовите промени не се основават на военната експертиза, защо липсва водещата роля на командира на ВВС, защо липсва и разяснение на въпроса какво точно означава „съвместно с въоръжени сили“ на съюзнически държави и какво ще струва това на държавата …
Отговорите на тези и още въпроси можете да чуете в разговора с бившия министър на отбраната Ангел Найденов.



Във втората част на разговора с Ангел Найденов се обръщаме към двудневния семинар “ПГ на БСП Лява България през 2016 г. – опозиция на управлението на Борисов 2”, който левицата проведе в Хисаря.
Това е един традиционен за политическите формации семинар в началото на политическия сезон. Семинар за уточняване на позиции, формулиране на законодателните приоритети, за организацията на работа в избирателните райони, за парламентарния контрол –  каза Ангел Найденов в ефира на предаването „Нашият ден“. Чуйте повече подробности в звуковия файл.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна