Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Захи Хауас: Завръщането на Нефертити в Египет ще бъде най-значимото постижение в историята

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Историческо посещение със световно значение – така определи визитата на световноизвестния археолог д-р Захи Хауас в България консулът на Република Египет у нас Хадад Елгохари. Бившият министър на антиките на Египет и директор на разкопките в Гиза, Сахара, оазиса Бахария и Долината на царете д-р Хауас е на второ посещение у нас – този път по повод 90-годишнината от началото на дипломатическите отношения между Република Египет и Република България.
В центъра на разговора символично застава образът на Нефертити – прочута с бюста, съхранен в Египетския музей в Берлин, както и с най-пресните новини около теорията на Никълъс Рийвс.
Потвърждава ли д-р Хауас предположенията на колегата си и как вървят преговорите с Берлинския музей за връщането на бюста на Нефертити в Египет? Кой от проектите, по които работи д-р Хауас е с приоритет? Безопасен ли е Египет за туризъм днес и какво откритие направи в ефира на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“ прочутият археолог? Чуйте отговорите в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна