Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 18-месечната съдебна сага новите шефове на колоезденето започват с подновяването на лиценза

Новото ръководство на Българския колоездачен съюз
Снимка: tvstz.com

До последния ден на този месец новото ръкововодство на Българския колоездачен съюз (БКС) трябва да получи цялата документация – финансово-счетоводна и админстративно-правна. Това гласи текст от протокола, подписан между председателя на централата Евгени Димитров и неговия предшественик Петър Бончев. Миналата седмица Върховният съд сложи точка на битката за власт в колоезденето, като окончателно и без право на обжалване призна ръководството, избрано на 14-ти март 2014 година.




Цялата драма по оспорване на избора струва на колоезденето огромни загуби: парализирана дейност на клубовете, разклатени или разрушени структури, финансова агония. Най-тежката последица от цената, която плати колоезденето, е провала на Обиколката на България, заяви Евг. Димитров.

Той и колегите му към днешна дата не знаят колко дълбока е финансовата яма в централата: колко са били приходите и колко са разходите през последните години и съответно колко са натрупаните задължения. Не са правени отчети за дейността в продължение на 4 години. Не се знае какви договори са сключвани, с кого и за какви суми, както и какво е придобито по линия на материално-техническото осигуряване. Отговорът на всички загадки е в документите, които трябва да бъдат предадени от бившето ръководство до дни. Новият Управителен съвет няма представа и за бюджет 2016, който Министерството на младежта и спорта е одобрило за БКС, така както за всички федерации това се прави. С писмо от 8-ми февруари до министър Красен Кралев БКС е поискал среща, която ще помогне да се разбере на какво държавно финансиране през текущата година може да разчита колоезденето. Не е ясно и какъв е дългът към Национална спортна база, но столичният колодрум е запечатан от 2 години заради неплатени наеми в размер на 75 000 лв.

Задача номер едно през дните до края на февруари е подновяването на лиценза, стана ясно от думите на заместник-шефа на съюза Тодор Колев. Процедурата включва клубовете и състезателите, клубовете са около 40. Не търпи отлагане и въпросът за намиране на помещение за офис на БКС, споделиха също от централата. Страната ни ще бъде представена на Олимпиадата в Рио и в този спорт, тъй като имаме една квота на шосе, но тя не е поименна. Предстои да бъде определен състезателят, който е с най-добри спортно-технически постижения и заслужава да участва на най-престижното състезание в света. Възстановяването на Обиколката на България също е сред приоритетите на новото ръководство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна