Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС проверява магистратите с депозити в КТБ

Снимка: БГНЕС
Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започва проверка на магистратите с депозити в Корпоративна търговска банка. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров, преди да бъде уточнено, как ще се извърши тази проверка. 

Ще се изиска актуален списък от синдиците на КТБ. След получаване на точния магистратски списък Етичната комисия ще пише до Сметната палата, за да изиска информация за изисканото имотно състояние на магистратите от списъка, след което, ако се установи разминаване или недекларирани доходи, ще се решава за образуване на дисциплинарни производства. 

Ясен Тодоров разположи целия процес в рамките на месец, като уточни, че проверката ще е само за тези, които все още са действащи магистрати. Тодоров отказа да коментира размера на влоговете в КТБ на колегите си Васил Петров и Румен Георгиев, както и какъв е приемливият магистратски доход на съдия или прокурор с голям стаж. Той не се съгласи с политическите твърдения, че КТБ се е оказала банка на съдебната власт, както и с тези, които оповестиха, че появата на списъка с магистратските депозити точно сега е пореден опит да се подмени настоящият състав на ВСС.

Тодоров и бившата представляваща Висшия съдебен съвет Соня Найденова коментираха казаното вчера от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, че от списъка с влоговете излиза, че КТБ е била банка на съдебната власт:

Не съм ги преглеждал списъците от край до край, но видях, че има освен магистрати, много други вложители, които са или участвали в изпълнителната власт или са роднини на участници в изпълнителната власт, така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи. Факт е, че се внушава, че най-големите вложители и тези с най-големи суми са магистрати, което пък определено не е вярно - коментира Тодоров.

Не съм сравнявала процентно колко от лицата в тези списъци са магистрати и колко не са магистрати. На мен лично ми се струва пресилено да казваме, че КТБ е банката на съдебната власт.

Две седмици след силно критичния към Висшия съдебен съвет доклад на Европейската комисия съдебните кадровици отговориха с пакет от мерки, които да залегнат в плана за действие на правителството по препоръките в евродоклада.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени