Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Халаф: Моделът за Сирия ще е модел за другите в региона и затова битката ще бъде ожесточена



Обявеното примирие в Сирия трудно може да бъде спазено, тъй като Русия обяви, че ще продължава да бомбардира, а Башар Асад заяви в интервю, че ще продължава да се бори срещу тероризма, а той счита всички, които носят оръжие, за терористи.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Мохамед Халаф -експерт по Близкия изток и обясни песимизма си така

Има разминаване на тълкуването на решението на Съвета за сигурност към ООН 2254. Русия го разбира по един начин,  Съединените щати и нейните съюзници го разбират по друг. Фактически другата страна -  сирийската опозиция, която беше излъчена в делегацията от Риад, също разбира нещата по друг начин, трети. Ние виждаме, нещата са много сложни и много трудно може да се стигне до някакво спиране на военните действия.

Масираните руски бомбардировки над Алепо не са насочени срещу „Ислямска държава“, а срещу опозицията на режима. Те ще доведат до още стотици хиляди бежанци, коментира Халаф и прогнозира, че конфликтът в Сирия ще премине в партизанско движение по подобие на иракския сценарий:

Русия прави така, че всички да се присъединят към „Ислямска държава“ и да станат още по-радикални. Това няма да позволи решаването на проблема. Самият Башар Асад каза: „Ако продължим да воюваме, за да върнем контрола на държавата върху всички територии, това ще трябва да отнеме дълго време".

Халаф цитра интервю от ръководителите на Демократичния съюз на  сирийския Кюрдистан, че САЩ и Русия са постигнали съгласие за федеративно разделение на Сирия на алауитска, сунитска и кюрдска държава, което пък би довело до конфликт с Турция. Той припомни своята теория за разделяне на „полезната Сирия“ и изтъкна, че в споровете за това кои групи са терористични темата е изместена:

Никой не говори вече за "Ислямска държава". "Ислямската държава" остана напред. В момента се прави това, за което ние сме говорили преди няколко месеца. Това е „полезната Сирия“ - етническо прочистване на районите и социално инженерство - премахваме една група хора, етническа група, на други части и караме другите да напускат и след това там ще направим една, т. нар. „полезна Сирия“. В същото време кюрдите ще се отделят в автономия, а сунитите ще бъдат в пустинята, където в момента управлява "Ислямската държава". И това ще продължава дълго време.

Халаф изтъкна, че сближаването на позициите на САЩ и Русия за Сирия са довели до отдалечаване в отношенията на Вашингтон от съюзниците му:

Затова от Саудитска Арабия излезе едно съобщение или един призив за сухопътна война, в която да участват саудитците. Веднага го подкрепяха това от Арабското емирство (ОАЕ). И Какво стана? Турците също казаха: „Да, ние сме готови“. Значи се подготвя такава сухопътна война, която те казват е срещу "Ислямската държава". Според мен въпросът не е ИДИЛ. Въпросът е, че искат да възпират това, което прави Русия.

Очевидно е, че всички страни, ангажирани в конфликта в Сирия в момента опитват да показват, че са силни, обобщи той. Халаф поясни, че по силата на военното споразумение на Русия и Сирия, руски части могат да останат колкото сметнат за необходимо. Ако властта бъде сменена и поиска оттеглянето им, трябва да го направи писмено и с едногодишно предизвестие.

Дипломатическо решение не е възможно без съдействието на Русия, обобщи Халаф и изтъкна, че Турция също е втвърдила тона си спрямо САЩ след среща на американски пратеник с кюрдските бойци в Сирия:

Ердоган е притиснат поради това, че руснаците успяха да го неутрализират. Той няма никаква роля и не може да направи нищо. Важната цел, която в момента Путин опитва да постигне е да контролира целия този район – до турската граница. За това той иска да вземе Алепо. Ако ще успее, пътят на сирийската опозиция - въоръжението им, снабдяването им, логистика, бойци - всичко ще бъде спряно. Това ще бъде край на опозицията. Това е в момента цялата битка. Дали Ердоган ще приеме такова нещо да се случи? Едва ли, защото това означава, че фактически кюрдите ще създадат много бързо и много скоро тяхната автономна област!

Позицията на Ердоган в собствената му партия обаче отслабва, заяви Халаф и спомена за три алтернативни крила в нея. Според експерта, пред турския лидер няма друга алтернатива, освен да се намеси в конфликта в Сирия. Халаф заяви, че не очаква скорошно спиране на огъня и разрешаване на конфликта в Сирия

Моделът, който ще бъде наложен за Сирия, ще бъде модел за другите държави в региона. Това е моделът за Ирак и затова битката ще бъде много ожесточена, защото сферите на влияние ще се определят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна