Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков: Отказът да кандидатстваме за европари за ЖП линията Видин-Медковец е отказ от национален интерес

Снимка: БГНЕС

Като отказ от национален и регионален интерес определи народният представител Вили Лилков отпадането на проекта  за ЖП линията Видин-Медковец от процедурите за кандидатстване за евросредства. Утре е крайният срок за подаване на формата за кандидатстване за този проект. В предаването "Неделя 150" Лилков обясни, че от общо 405 млн. евро европейски средства 85% ще бъдат безвъзмездни и на такъв голям процент едва ли ще можем да се надяваме през следващите години:
 

Вместо да получим такъв голям грант безвъзмездно, ние го заменяме с няколко по-дребни проекта. Това е отказ от национален интерес и от европейски приоритет, тъй като този коридор е един от 9-те приоритетни еврокоридора, за които Европа много настоява да се развият.

По проекта е работено много дълго, повече от 12-13 години България настоява за този проект, а сега изведнъж се отказваме от него с мотив, че е нерентабилен, подчерта Вили Лилков. Сред ползите от подобен проект той открои съкращаването на пътуването по линията Видин-София от пет часа на три часа, като значително ще се увеличи скоростта, ще има ръст на цената на недвижимите имоти в региона и по-висока заетост за местните хора. 2300 автомобила дневно преминават пред Дунав мост 2, посочи Лилков и нарече този трафик уникален:

Това трасе има стратегическо значение. Ако не започнем да модернизираме това трасе от коридор Ориент-Източно-Средиземноморски, ако продължаваме да нехаем, Гърция ще прехвърли своя ЖП трафик вместо през София като транспортен хъб, през Македония и Сърбия. Румъния също разчита на това трасе за свързването си с Европа.

405 млн. евро е минималната сума. С този проект можем да кандидатстваме за значително по-голямо финансираме и да го разширим до Враца, поясни от своя страна Веселин Кирев, според когото не си използваме кръстопътното положение. С 40% се е увеличил трафикът по Дунав мост 2, подчерта той в отговор на обясненията за слаби трафик-прогнози по трасето, които обезсмислят кандидатстването по проекта. Кирев попита дали при изготвянето на документите този трафик е взет предвид и допълни, че Кохезионният фонд за по-слаборазвитите страни е създаден точно, за да подпомага нерентабилните проекти.

Мария Чакърова, директор на "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в Националната компания "Железопътна инфраструктура" обясни пред "Хоризонт", че проектът е отпаднал, защото са се променили някои от основните правила за изготвяне на проектите, като определящ сред тях е анализът на трафиковите прогнози.

Когато тези прогнози бяха актуализирани, за да бъде изготвен документа, показващ жизнеспособността на инвестиционните проекти, се оказа, че количеството на пътнико- и товаропотока не е достатъчно, за да покрие критерия "икономическа жизнеспособност", разказа Чакърова, запитана за мотивите, които са определили отпадането на проекта. Икономически неефективен проект няма никакъв шанс да бъде одобрен от европейските институции, подчерта тя.

Никой не се е отказал от реализацията на този проект, в момента сме избрали други проекти за кандидатстване. Решението не е политическо. Министърът беше изключително недоволен от крайния резултат, заяви още Чакърова. Сега, по думите ѝ, се сблъскваме с политически коментари на експертно становище:

Министърът не е министър само на Северозападен район и е принуден да избира онова, което е най-добро за територията на цялата страна. Той трябва да взема решения в националния интерес, не в регионален.

Народни представители с отношение към Северозападна България ще изготвят отворено писмо до премиера и ще го поканят на сериозен разговор за региона, съобщи Вили Лилков. Ако не се вземат мерки, дегенерационните процеси на Северозапада скоро могат да започнат да заразяват и други региони, прогнозира той.

Всички мнения по темата – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна