Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна отбелязват Деня на лозаря

Първото по рода си състезание за търкаляне на бурета в Сухиндол
Снимка: БТА

В град Сухиндол ще празнуват за 151-ви път деня на Трифон Зарезан. Това е първото селище у нас, в което е започнало организираното честване на Деня на лозарите и винарите.

Трифон Зарезан се чества и като ден на община Сухиндол, защото от древността, лозарството и винарството са основния поминък на населението. Именно в Сухиндол, през 1909 година е създадена първата на Балканите лозарска кооперация "Гъмза".

По стара традиция, днес ритуално ще бъдат зарязани лозята и ще има празнично шествие на лозари и винари. Нашите амбиции за бъдещето на Сухиндол, са свързани с лозарството и винарството, заяви кметът на общината Пламен Чернев:

Сухиндол да се превърне, както сме били, люлката на винарството, в един модерен център с малки изби, с малки бутикови фабрики, които ще могат да произвеждат качествени вина от традиционни местни сортове грозде.

СнимкаВъв Враца ще бъде отбелязан лозарският празник Зарезан с общоградско честване в етнографския комплекс. Празникът е сред най-почитаните от врачани, които масово отглеждат малки лозови масиви за домашно производство на вино. Общоградското честване на Зарезан ще започне с ритуала по зарязване на лози, пресъздаден от читалищни самодейци. 

За традициите на празника припомня възрастната лозарка баба Цеца:
На Зарезан се събираме роднини, приятели. Отиваме на лозето, заставаме един по един до главинките и докато режем, останалите пеят зад нас. Поливаме с вино, пожелаваме да има грозде.

В общоградското честване, освен музика и танци, ще има и традиционен конкурс за най-вкусни домашно приготвени вина и мезета. 

Ако не зарежеш лоза на този ден, няма да ти е сладко, нито мезето, нито питието. А и няма да се роди в лозето реколта,
 разказват врачани за празника Зарезан, който е сред най-почитаните празници от тях.

Важно е на този ден да зарежеш не само лозите, а да зарежеш грижите, както и лошото настроение. Изобщо да си отвориш душата за хубавото на този свят, защото виното е едно от най-хубавите неща в живота,  допълва друг жител на Враца.

СнимкаВ
Плевен пък ще зарежат лозята в местността Томовското, където са масивите на единствения на Балканите Институт по лозарство и винарство. В избата се гордеят с най-старото вино у нас - от реколта 1892 година. Новите десертни и винени сортове на плевенския институт са търсени по цял свят, поясни  директорът на института професор Иван Пачев:

Този празник е един от най-старите в България. Траките го приспособяват по някакъв начин към почитта си към бог Дионис, а вече когато се образува българската държава и приема християнството като религия, за великия мъченик Свети Трифон започва да се празнува като празник на лозаря.

52 % от сортовия състав на българските лозя е създаден през годините от Плевенския институт. Сега обръщат особено внимание на биологичните сортове, при които човешката намеса е минимална. 

Още от едно време хората са казали, че лозето не иска молитва, а мотика. Това е един от трудоемките отрасли в нашето селско стопанство. Пожелавам на всички лозари и винари, да са упорити в своята работа, както и  да получават онези блага, които изработват със собствените си ръце, пожелават от Плевен на лозарите.

СнимкаДенят на лозаря в 
Търговище започна с празнична Света литургия в храма"Свети Иван Рилски", а малко по-късно в село Баячево ще се проведе Празник на виното.

В района се отглеждат над 10 000 декара лозя като 80 % от тях са бели сортове, които тук дават най-добра реколта и се получава висококачествено вино. Най-големите масиви са разположени в селата Вардун, Кралево, Дългач и Кръшнево, разказа изпълнителният директор на лозаро-винарския комплекс инженер Петко Матеев и коментира състоянието на лозовите масиви:

Проверката, която сме направили, както при нас, така и в Института по лозарство в град Плевен - имаме евентуално измръзване 20-30%, а някъде и 50 процента. Дано повече да няма измръзване, а с връзването и резитбата ще успеем да компенсираме лозята на 100 %.

Лозарството и винарството са едни от най-развиващите се браншове в региона, които осигуряват работа на над 2 000 работници и специалисти, през всички сезони на годината.

Снимка

Много добра реколта от грозде отчитат от резиденция "Евксиноград“ във Варна - това съобщи Меглена Роева - управител на резиденцията, по време на традиционния ритуал по зарязването на лозята на Трифон Зарезан. 63 тона грозде е добивът през миналата година. Запазват се традиционните сортове - посочи Роева:

Врачански мискет, Траминер, Шардоне, Немски ризлинг. 104 декара са общо площите на лозята. Всичката продукция, която предлагаме, е само наша - заяви Меглена Роева. Тя коментира и обзавеждането на резиденцията, с което приключва проекта по реставрацията й:

Мебелите се очакват да пристигнат. В момента вървят процедурите. Очаква се, надявам се, до два-три месеца да обзаведем напълно двореца и да бъде по-атрактивен за посетители. Надявам се по този начин да се върне пълният блясък на резиденцията. Това е идеята и на проекта, и на екипа, и на нашите служители. Предполагам, че към края на месец март мисля вече ще можем да започнем да приемаме посетители. След като се уточни и с Министерски съвет цената на посещенията, понеже ще има повече маршрути вече, тъй като и Кастрици вече ще бъде включена в обиколките, и се надявам да е максимум до 15 лева, като за различните възрастови групи ще има различни цени.










Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна