Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната комисия във ВСС решава дали да проверява произхода на парите на магистратите в КТБ

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решава дали да започне проверка на произхода на парите на магистратите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Съдебните кадровици се самосезираха веднага след публикуването на списъците от синдиците на КТБ.

В списъците направи впечатление внушителното присъствие на съдии, прокурори и следователи, при това – с големи суми, но последваха опровержения на коректността на информацията. Появи се и коригиран списък, както и уточнения как да се четат точно сумите. Затова, ако реши да проверява магистратските влогове, Етичната комисия възнамерява първо да изиска от синдиците на КТБ актуализиран списък на магистратите с депозити, после – информация от Сметната палата за декларираните от тях през годините суми. При разминавания ще се образуват дисциплинарни производства.

По повод политическите коментари, че огласената миналата седмица информация, е показала, че КТБ всъщност е банката на съдебната власт, членът на ВСС Милка Итова коментира пред "Хоризонт":

Ние не можем да разпореждаме на хората, включително и на магистрати, къде да си държат парите. Нека да се направи тази справка. Това, което може ВСС да констатира, е дали има разминаване в декларациите, които те са подали пред Сметната палата.

600 хиляди лева на депозит не ми се струва нормално. Аз нямам такива депозити, но е възможно да имат наследства и т.н.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!