Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Атанасов: Поради особената функция на магистратите всички са в списъка на КТБ

Много от магистратите имат на влог малки суми

Съмнението е налице. То възникна по повод публикувания списък и направените коментари, основаващи се на броя на магистратите и по-специално съдиите в този списък.

Проверка трябва да направи и ВСС, и органите на НАП, за да се установи дали така посочените в списъка парични средства са били декларирани от съответните магистрати в техните декларации, които всяка година се подават пред Сметната палата, съответно и какъв е произходът на тези средства. 

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов по повод предстоящото решение на Етичната комисия във ВСС за това дали да се проверяват доходите на магистрати със сметки в КТБ по повод твърдението на председателя на ресорната парламентарна комисия Десислава Атанасова, че това е била банка на съдии и прокурори.

Всяко замазване и оставане на съмнения ще подкопае доверието в съдебната система, допълни той и уточни:

Вчера прочетох някъде, че само до размера на гарантираните влогове са били над 220 000 вложители в КТБ. Над 220 000 физически лица, граждани на България. Този списък съдържа лица, които всяка година подават декларации пред Сметната палата. От самите тези лица, броят на магистратите е значително голям, тъй като в него влизат всички младши съдии и младши прокурори, които за пръв път влизат в системата, до съдиите във Върховен съд, когато се пенсионират. Поради особената функция на магистратите всички от тях са вкарани в този списък.

Етичната Комисия към ВСС има правомощия да иска информация от всички държавни органи, когато се касае до магистрати, както и да изслуша съответните магистрати, коментира Атанасов:

Това, което може да се направи със сигурност и то може да се направи бързо, е да се види, първо, дали всички посочени като магистрати в този списък продължават към настоящия момент да са такива. Също така – дали са били такива, когато са вложили своите средства. Аз, бегло преглеждайки списъка, съвсем в началото му, открих имената на поне двама мои познати, които са напуснали съдебната система преди доста години, от които разбрах, че всъщност средствата, които те са вложили, и сега излизат като магистрати, са били, след като са упражнявали адвокатска практика.

Има и немалко вложители - магистрати със средства до 200 лева, изтъкна Атанасов и призова ВСС да направи една статистика колко от споменатите в списъка магистрати имат малки влогове.

Атанасов изтъкна, че Съюзът на съдиите не е взел отношение по спора между Яне Янев и Румен Овчаров, защото в случая се касае за изявление на осъдено лице по две наказателни производства. ВСС също се въздържа от позиция, въпреки че основна част от публикациите са били насочени към ръководството на СГС, избрано именно от ВСС.

Интервюто на Силвия Великова с Атанас Атанасов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна