Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие за провала в здравепозването - очаквания и прогнози

Очаква се в сряда да бъде обсъден вотът на недоверие към правителството за провала в здравеопазването. Вносители са депутатите от БСП и ДПС.

По темата в предаването „12+3“ Иван Димитров, който е представител на пациентските организации, коментира, че политиката на ръководството на МЗ е в противовес на всичко професионално и всичко човешко, заради което пациентите губят доверие в системата:

Думата реформа в здравеопазването беше тотално опорочена. Не, че от десетилетия насам не се влошава здравеопазването, но за първи път по време на това ръководство на МЗ има листа на чакащи небългарски деца, има листа на нечакащи пациенти, има листа на чакащи непациенти. Има лимити, които спират достъпа до здравна помощ.

Според Иван Димитров проблемите в здравеопазването не трябва да се решават на парче, както се случва в момента:

Ваденето на шпаги между политическите партии и обвиняването вътре не води до нищо добро за всички нас. Защото след това проблемът след това продължава да съществува. Една дискусия е добре да се проведе, но не в кулоарите на парламента, а с обществото и да се направи нещо,което да помогне на всички нас, коментира Иван Димитров във връзка с предстоящите дебати по вота на недоверие.

Че дебатът за здравеопазването е полезен, смята и д-р Красимира Ковачка - заместник-председател на Комисията по здравеопазването в НС. По думите й той не трябва да е политически, а по същество за здравеопазването:

Разделянето на допълнителен и основен пакет, което и ние сме подкрепили, създава известно напрежение около листите на чакащи и създаването на корупция в системата, която и без това е доста разклатена. От друга страна не може на базата на хипотези, на предполагане и без доказателства да сме наясно и категорични какво ще се случи след 1-ви април, когато ще бъдат сключени договорите с НЗОК и когато ще видим ранния ефект от прилагането на приетите промени.

Според д-р Ковачка вотът на недоверие е внесен малко рано, тъй като не може да се отрече всичко, което се случва в момента в системата на здравеопазването.

Тя обясни, че по време на дебата в сряда ще постави проблеми в здравеопазването, които са извън мотивите на вота, но са достатъчно сериозни – общественото здраве, общинското здравеопазване, огромните разлики в заплащането на лекарите и медицинските сестри в общинските болници и специализираните лечебни заведения, както и проблемът с младите лекари.

Според политолога Анастас Стефанов вотът на недоверие няма да е успешен:

Важно е в чисто съдържателен план как ще се конструира дебатът. Това е ролята на политиците – да ни показват нюансите и ние да избираме между различните алтернативи.

Той посочи , че това е първият вот от година и половина насам, но дебатът до момента е доста вял.

Изненади в гласуването може да има, трябва да се види малките политически сили как ще се позиционират,  допълни Анастас Стефанов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени