Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Парламентарна комисия да разследва има ли чуждо влияние върху политиката и управлението в България

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

ДСБ настоява да се разследва чуждото влияние в България върху политиката и управлението.

За да се разсеят всякакви съмнения, а такива съществуват, за имитация от страна на управлението за битка с олигархията, затова предлагаме и искаме реални действия за разследване. Смятаме, че една парламентарна комисия, която да има за предмет да изследва дали се провокират вътрешнополитически процеси в резултат на намеса на външни сили би могла да изясни всички тези обстоятелства. Това каза в предаването „Нещо повече“ Атанас Атанасов – заместник -председател на ДСБ и депутат от РБ.

По думите му съществува тежко подозрение, че турската страна провокира вътрешнополитически процеси и се намесва в българската политика. Като примери от ДСБ посочват разцеплението на ДПС, създаването на партията на Лютви Местан и наложените ограничителни мерки от Турция за Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Овладяването на държавата от кръговете около Доган се превръща от вътрешнополитически проблем във външнополитическа заплаха за българската национална сигурност. Имайки предвид процесите, които текат и военните действия в Сирия, бежанската вълна, всичко това се превръща в заплаха за националната сигурност, смята Атанасов.

Той заяви, че ще искат от службите за сигурност и правителството да предоставят на парламента реална информация дали има намеса от страна на Турция за създаването на партията на Лютви Местан.

Да се предприемат необходимите действия и да се събере цялата информация, включително и от партньорски служби от страните-членки на НАТО и ЕС, включително и от Турция за всички тези данни, които бяха просто загатнати в публичното пространство за руска връзка на ДПС, каза още Атанас Атанасов.

Според него няма нищо случайно в спирането на обществената поръчка за строителството на магистрала "Хемус" и заявената позиция на финансовия министър за разсекретяване на доклада "Аликс партнерс" за КТБ.

Цялото интервю с Атанас Атанасов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна