Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пръстовият идентификатор - препъни камък в преговорите по НРД

Крие се важна информация от пациентите, смята д-р Стойчо Кацаров

Националният рамков договор може и да не бъде подписан, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след среща между Надзорния съвет на Здравната каса и съсловната организация. Двете страни дискутираха четири часа по спорните текстове в рамковия договор, като най-важната от тях е въвеждането на пръстовия индентификатор.

Лекарският съюз категорично отказва пръстовият идентификатор да бъде въведен чрез Националния рамков договор, дори заради това да не бъде подписан самия документ. Според д-р Венцислав Грозев идентификатора може да се въведе чрез друг нормативен акт.

Другият препъни камък в преговорите е финансовото разпределение на резерва на Здравната каса. От Лекарския съюз настояват да се повишат парите за болнична и за извънболнична помощ, но в четвъртък, на финалната среща, ще стане ясно дали това предложение ще се приеме.

На този етап цените на клиничните пътеки и на медицинските дейности няма да са по-малки от тези, които са били през миналата година, уточни д-р Грозев. Няма намаляване със 70 на сто на парите за дейностите в специалността "Уши, нос, гърло", но има разминаване в обемите дейност, които се предлагат за тази година, каза още д-р Грозев и очаква този въпрос също да се уточни до финалната среща в четвъртък.

Д-р Стойчо КацаровВ предаването "Нещо повече" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопзването заяви, че решение дали ще бъде подписан Националният рамков договор ще се реши от лекарския събор, който е насрочен за края на февруари:

За мен смуштаващо е, че до този момент текстовете, които се обсъждат между НЗОК и БЛС не са публикувани. Те се пазят в тайна от широката общественост, а са текстове, които засягат всички нас. От това, което се договорят зависи лечението на всеки един български гражданин. Пазят се в тайна и текстовете, свързани с цените и обемите на медицинските дейности.

Според д-р Кацарова лимитите за болниците не само, че няма да бъдат отменени, но има вероятност да бъдат въведени и седмични лимити. Предвиждат се и листи на чакащи за хора, които са със заболявания от основния пакет.

Има информация за значително намаляване на цените на клиничните пътеки,
каза още той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна