Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВСС спешно ще изискат оригиналните списъци за средствата на магистрати в КТБ

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) спешно ще изиска оригиналните списъци за средствата на магистрати в КТБ, каза в интервю за "Преди всички" Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във ВСС:

Правим всичко възможно, според действащото законодателство, да изясним този проблем, защото считаме, че е абсолютно неоснователно да се лепва отново петно върху съдебната система.

Първо, ще изискаме от синдиците оригиналните списъци, защото се появиха различни имена, различни суми, разминавания. След това, ние във ВСС да проверим по тези списъци кои от лицата са действащи магистрати и да подадем тази информация към Сметната палата. Ще поискаме и информация от НАП, защото от медиите научихме, че тя се е самосезирала. До месец, мисля, че може да имаме информация от Сметната палата, дали има недекларирани доходи, имущество, след това вече процесът преминава в НАП.

Ясен Тодоров заяви категорично, че не е съгласен, че банката е на съдебната власт и на магистратите:

Категорично не съм съгласен с това становище, защото съм сигурен, че влогове и кредити от тази банка имат много повече политически партии, дружества, които са с участие на изпълнителната власт и т.н. Една от целите на проверката, която ще извършим, е да се изчистят имената на почтените магистрати. Ако има магистрати, които са пропуснали да декларират или са декларирали непълно своето имущество, да понесат съответната отговорност.

По повод обявеното от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер намерение механизмът за наблюдение над Румъния да отпадне заради отличните резултати, Тодоров каза:

Аз не искам да се сравняваме с Румъния, защото аз не съм най-големият фен на това, което се случва в Румъния. Там на практика всяко ново правителство арестува.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова с Ясен Тодоров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени