Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава блокадата на граничния пункт "Кулата"

| обновено на 16.02.16 в 17:53
Снимка: БГНЕС

С жива верига стотици шофьори, представители на транспортни и спедиторски фирми спряха движението на всички видове превозни средства на граничния пункт "Кулата".  След обяд стана ясно, че Съюзът на международните превозвачи е взел решение да бъдат затворени и останалите четири гранични пункта.

Това е вторият ефективен протест на "Кулата", продиктуван от неспазването на  договореното със стачкуващите гръцки фермери периодично отваряне на границата.  За разлика от миналия вторник,  днес шофьорите са категорични, че няма да вдигнат  живата верига докато  границата не се отвори безусловно  от страна на протестиращите земеделци  в южната ни съседка:

На нас не са ни нарушени правата като граждани на Република България – на нас са ни нарушени правата като европейски граждани.

Започваме пълна блокада на ГКПП "Кулата" и желаем тук на място да пристигнат еврокомисарят и хора от Европейския съюз, да видят какво се случва, да извикат тук на място представители или емисари на гръцкото правителство и абсолютно пред всичките хора да се проведе едно заседание, на което да кажат – премахват  ли блокадата или не. Ако те не премахнат пълната блокада, и ние няма да я премахнем.

Никой не може да каже колко са превозните средства, попаднали в двойната блокада. Според наши превозвачи, дошли пеша от Гърция, колоната след Промахон е повече от 25 километра. На българска територия в аварийната лента на АМ "Струма" са подредени тежкотоварните камиони, до тях е колоната от леки коли. В съседното на границата село Кулата също е пълно  с автомобили.

От регионалното представителство на Съюза на международните превозвачи бяха категорични, че до утре сутринта блокадата ще се пренесе и на другите гранични пунктове:

Всички са зад нас и решението е окончателно. Затваряме границата и решаваме проблема. Ще видим днес какво ще се реши. Утре в 8.00 часа има уговорка да се блокира „Маказа“ и „Капитан Петко войвода“.

През нощта блокадата ще продължи по същия начин. Обещахме да не правим циркове - да слагаме като гърците ремаркета или камиони, само с жива верига.

Те настояват представители на Европейската комисия да дойдат и да се уверят на място как се нарушават основните свободи и права в продължение не на седмици, а на години.

По-рано през деня не бе пропусната и дипломатическата кола с куриера на нашето консулство в Гърция. За ситуацията официално е уведомен транспортният министър Ивайло Московски, потвърдиха от пресцентъра на ведомството.

До крайното решение за втората контраблокада на наша територия се стигна и заради информация, че протестиращите фермери от южната ни съседка са уведомили гръцките власти за 72-часова блокада на границата за тежкотоварни камиони. Нашите превозвачи са категорични, че няма да пропускат никакви превозни средства, дори и пешеходци от Гърция, които идват в България на шопинг и хазарт туризъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна