Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Законопроектът за борба с корупцията е апокрифна литература

Снимка: БГНЕС

Политическото ръководство на партия АБВ и депутати от парламентарната й група отправиха сериозни критики към готвените промени в закона за МВР. Критични коментари бяха отправени и към вицепремиера Меглена Кунева и готвения от нея закон за борба с корупцията.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков коментира, че в проектозакона за МВР и мотивите липсва финансова обосновка с колко ще се намалят или увеличат разходите по отделните пера в бюджета. Това е седмото предложение за изменение и допълнение на закона за МВР от 2014-а година до момента, изтъкна Румен Петков и допълни, че министър Румяна Бъчварова трябва да потърси широка политическа и професионална подкрепа.

Петков определи като апокрифен готвения закон за борба с корупцията. Той отбеляза, че от два месеца и половина безрезултатно се опитват да получат от екипа на Меглена Кунева актуален текст на проектозакона, който да анализират.
Този закон се прави за Брюксел, не се прави за седемте милиона или по-малко български граждани тук, подчерта Румен Петков. От АБВ ще настояват директорът на националното звено за борба с корупцията да се избира от парламента с квалифицирано мнозинство.

Относно международния доклад за фалита на КТБ, Петков посочи:

Разбира се, че трябва да бъде разсекретен, но не на четни страници, да е ясно как се стигна, с какви инструменти до фалирането на банката, да бъде представен целият доклад.

По думите на Петков се прави внушение, че това е банката на съдебната система, а някак забравяме, че някои политически партии имат вътре сериозни вложения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна