Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сухопътна операция в Сирия не е обсъждана от коалицията

Снимка: БГНЕС
Турция, Саудитска Арабия и някои европейски съюзници искат сухопътна операция в Сирия, но няма консенсус в коалицията и стратегия за подобно нахлуване не е била обсъждана сериозно. Това заяви пред Ройтерс турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той каза, че каквато и да било операция не може да бъде проведена единствено от регионалните сили. Чавушоглу допълни, че Турция нееднократно е привеждала доводи за по-всеобхватна стратегия в Сирия, която да не се ограничава само до въздушни удари, но това не е било обсъждано сериозно от оглавяваната от САЩ коалиция.

В същото време постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари изрази песимизъм относно договореното преди дни в Мюнхен прекратяване на бойните действия в страната му.  Той изтъкна, че членовете на групата носят отговорност за изпълнението на това решение:

То не може да се приема на теория, а трябва да изхожда от практически съображения.


Сирийският дипломат каза, че не му е ясно кой ще гарантира прекратяването на огъня от онези, които Дамаск нарича терористи. Според Джафари вместо призиви за прекратяване на огъня, участниците в Мюнхенската среща трябва "да окажат натиск върху Турция, Саудитска Арабия и Катар, а също и върху други страни, включително Великобритания и Франция, да искат от тях да "прекратят подкрепата за терористите" и да изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отнасящи се до борбата с организации, подобни на "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Обявеният план за примирие беше коментиран и от американския президент Барак Обама. Според него трябва да се изчака развитието на ситуацията в близките дни. Той призна, че изпълнението на постигнатото съгласие за прекратяване на огъня ще е трудно.

Руската военна намеса в Сирия е свидетелство за слабостта, а не за силата на режима на президента Башар Асад, обяви още Обама и допълни, че руският държавен глава Владимир Путин ще направи по-добре, ако помогне за постигането на политически преход в Сирия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна