Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои блокада и на други гранични пунктове

Напрежението по граничните пунктове ескалира

Министър Ивайло Московски посети границата с Гърция

| обновено на 17.02.16 в 21:36
2
ГКПП Кулата
Снимка: Кети Тренчева

Добросъседските отношения между България и Гърция са подложени на най-сериозното  изпитание за последните десет години. Това обяви след срещата с държавни представители на област Серес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Наши сънародници се оплакаха, че са били малтретирани от полицията на гръцка територия.

Напрежението от последните дни, когато българските превозвачи отговориха на нарушеното споразумение с контраблокада, стигна крайната си точка. Третият опит на транспортния ни министър да намери разрешение на кризата по българо-гръцката граница чрез силата на диалога отново се провали. След 10-минутен разговор, министър Московски излезе от срещата видимо ядосан:

Поставихме две условия на гръцката страна: да отидат в момента да преговарят с фермерите или 100% да се вдигне блокадата на границата, като: гръцките фермери се изнесат, включително и машините, оттук, или от тази страна, аз не мога да говоря от името на нашите превозвачи, но, доколкото разбрах, блокадата от България няма да бъде вдигната, докато не се гарантира стопроцентно отваряне на границата от гръцка страна.

На въпрос на „Хоризонт“ дали ситуацията по границата поставя на изпитание отношенията между двете държави и правителствата им, Московски каза:

Ами, вече не ме интересува как гледа, защото оттам няма държава. Какво да влияе? На кое да влияят повече? Към кого вече да се обърнем и да кажем? Тук от 3 седмици мизеруват шофьорите, спят по камионите, нямат къде да се изкъпят, нямат какво да ядат и да пият, и аз да си мисля дали ще си навредим на добросъседските отношения с Гърция. Нямаме такива отношения. Какви отношение имаме!? Да си правят сметката. След като твърдят, че това е незаконно и не може да си изкарат полицията да прибере 50 пияни фермери, каква е тая държава?!

Живата верига  на Кулата остава до Великден, а ако е нужно - дори и през  лятото, категорични бяха превозвачите. Те отново призоваха европейските институции да  вземат радикална позиция по отношение на Гърция. Вангел Цилев от инициативния комитет:

Гърците нямат държава. Българският министър е тук, европеец няма никой. Тези от Брюксел да си бият камшиците, ако не - ние отиваме там и ще им избием камшиците. Няма Евросъюз, никой не може да осигури коридор на хората да се приберат. Блокада - тотално. И на Великден, и лятото. Гръцко море няма, има Черно море. Това е.

България ще изпрати протестна нота до гръцкото посолство в София  заради случаи на малтретирани български граждани в южната ни съседка. 

По-рано българските превозвачи блокираха граничния пункт "Капитан Петко войвода", в отговор на затворените от гръцките фермери граници. Движението през пункта спря в 8 часа сутринта. Протестиращите заявиха, че няма да пропускат превозни средства. Не е решено докога ще продължи контрапротестът от българска страна.

От 7.30 часа бяхме на граничния пункт. Уведомихме "Гранична полиция". Дадохме толеранс до 8.10 часа на всички автомобили, които бяха на територията на пункта, да бъдат обработени и да влязат на територията на България, след което блокирахме подстъпите. Допускат се само служителите на  пункта "Капитан Петко войвода". Уговорката ни с колегите от Съюза на международните превозвачи е блокадата да продължи дотогава, докато гръцките фермери не дадат ясни сведения докога ще продължи тяхната блокада, и да се върнат обещанията както бяха, да пропускат поне по пет часа на ден, заяви в интервю за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Иван Запрянов от Съюза на международните превозвачи.

Блокадата  е за доброто на целия автомобилен бизнес, допълни в предаването Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, откъдето искат да се спазва ясно и точно основният принцип на ЕС – за свободно движение на хора, стоки и капитали. Затова и ще бъде оставен лек толеранс от време, за да могат да се изтеглят от Гърция българите, останали блокирани с леките си коли там.

Загубите ни са за милиони евро – може би за 10 милиона, но не можем да кажем точно, защото, както има преки загуби, свързани с неустойки от доставките на товарите, има и неустойки, свързани с погубване на товари, командировки и заплати на шофьори, увеличен разход на гориво, пропуснати ползи и т.н., подчерта Арабаджиев.

Напълно затворен за преминаване остава граничният пункт "Кулата“, където над 3 000 тежкотоварни камиона  чакат от двете страни на границата. След контраблокадата в отговор на нарушеното споразумение от страна на гръцките фермери, официална информация от граничните власти в южната ни съседка няма. Протестиращите български шофьори споделиха пред БНР, че преди обяд при тях е дошъл неофициален парламентьор на гръцкия протест. Във вторник нашите превозвачи заявиха, че искат представители на Европейската комисия да се убедят на място в сериозността на проблема с нарушаването на основните свободи, но не са изпратили официално искане. По информация на Съюза на международните превозвачи се очаква днес да бъдат блокирани и другите гранични пунктове с Гърция.

По обед хиляди български граждани се оказаха блокирани с автомобилите си на гръцка територия, в близкото до границата село Промахон и по пътното платно. Много от тях са дошли пеша до България, за да се информират за изхода от кризата с двойната блокада на граничния пункт "Кулата". От българска страна органите на реда са направили много добра организация и дават указания на пътуващите къде могат да изчакат или да променят маршрута си.  Снимка

Наши сънародници, идващи от Гърция, се оплакват, че никой там не поема отговорност към буквално бедстващите пътници и шофьори на камиони. Напрежението на "Кулата" ескалира, а официална информация за преговори между двете държави няма. 

Заради блокадата на граничния пункт "Кулата" "Български пощи” ЕАД не размениха поща по земен път с пощенския оператор на Гърция. Това е вторият случай на спиране на размяната в резултат на блокадата на българско-гръцката граница, уточниха от "Български пощи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна