Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ем. Найденов: Вотът на недоверие трябва да е профилактичен и конструктивен

доктор Емануил Найденов
Снимка: Капитал

Не трябва да се застава против или зад конкретни личности, а трябва да се говори за идеи и съответно тези личности като носители на тези идеи. Надявам се този вот днес да бъде профилактичен и да бъде конструктивен. Това заяви в интервю за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" доктор Емануил Найденов, член на гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", по повод предстоящото обсъждане в парламента на внесения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството заради здравната политика:
 
Младите лекари са били участник в диалога с Министерството на здравеопазването за здравната реформа, поясни доктор Найденов:

Колкото и да има някакви недостатъци, все пак тя изправи младия лекар, младия специализант, на ниво, на което не е бил до момента от 2006-а година насам поне. Определено мога да кажа, че има последователност в действията, тъй като след това Законът за лечебните заведения всъщност ние можем да го броим като рождена дата на думата "специализант" в системата на здравеопазването.

Съществената медицинска помощ е основна функция на кадровия състав на системата на здравеопазване и пак да ви кажа – до момента тази система в последните 25 години не работеше нито в полза на пациенти, нито в полза на лекарите, които работеха в нея. Тя работеше в полза на определена група стари мениджъри, заради които много млади лекари избягаха и наистина това, което предстои като промяна, ще се види и усети от април нататък, подчерта още доктор Найденов, член на гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване".

Подробности чуйте в интервюто на Веселина Миланова с д-р Емануил Найденов от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна