Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контраблокадите на българските превозвачи по границите ще продължат, два пункта остават отворени до утре

Живата верига от български превозвачи откъм Кулата остава

Снимка: Кети Тренчева

"Златоград" и "Ивайловград" ще останат единствените отворени пунктове по българско-гръцката граница до утре сутринта. Тогава и те ще бъдат затворени, предупреди в "Преди всички" Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи:

Към всички граждани, които са останали в Гърция, че това са двата пункта, които до утре ще работят, и които са останали на територията на Гърция, да могат да се приберат в България.

Български превозвачи блокираха граничния пункт "Маказа-Нимфея" и международния път Кърджали – Комотини в отговор на действията на гръцките фермери.

Съюзът на международните превозвачи е предупредил с писмо Община Кирково за предстоящите действия, които са в отговор на продължаващата трета седмица блокада на пътя от гръцки фермери на 17 километра от границата. Според Съюза ще бъде блокиран и пунктът при Златоград.

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи на граничния пункт "Капитан Петко войвода". Те също са категорични, че ще останат там, докато не се реши кризата с гръцките фермери. Българските шофьори се надяват, че по този начин ще накарат гръцките фермери да вдигнат блокадите от своя страна, каза Илиян Филипов:

Надяваме се тяхното правителство да се намеси, да се упражни законът, който не им дава право да затварят  гранични пунктове, пътни артерии.


На българска територия пред пункта се е образувала 3-километрова колона от ТИР-ове, а от гръцка страна дължината на колоната достига 5 километра. Леките автомобили ползват обходни маршрути. В сряда граничните пунктове "Кулата", "Илинден" и "Капитан Петко войвода" останаха затворени, след като не беше постигнато съгласие за отстраняване на селскостопанските машини от пътищата на гръцка територия.

Хиляди камиони и леки автомобили остават блокирани от двете страни на границата при Кулата и Промахон. Живата верига от българска страна стои вече четвърти ден в отговор на действията на гръцките фермери. Български превозвачи заявиха, че ще я запазят, докато гръцките фермери не освободят пътя.

Вчера вечерта министърът на транспорта Ивайло Московски поиска от властите в Серес безусловно вдигане на блокадата и гаранции за нормален пътен коридор, но опитът му да се договори с гръцките власти се оказа безуспешен. 

Към кого вече да се обърнем и да кажем?Тук вече от 3 седмици мизеруват шофьорите, спят по камионите и няма къде да се изкъпят, и няма какво да ядат и да пият. 
И аз да си мисля, дали ще си навредим на добросъседските отношения с Гърция – нямаме такива отношения! Какви отношения имаме? Да си правят сметката, след като твърдят, че това е незаконно и не могат да си изкарат полицията да прибере 50 пияни фермера. Каква е тази държава, коментира транспортният министър.

От своя страна превозвачите заплашиха контраблокадата да продължи до Великден.

Общините Петрич и Сандански подготвят хуманитарна операция за раздаване на вода и храна на бедстващи по опашките хора. Гръцките власти са отказали да поемат такъв ангажимент към чакащите на тяхна територия.

Подробности може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна