Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските сили ще отговорят на извършения в сряда вечерта атентат в Анкара, обеща Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите при вчерашното бомбено нападение в Анкара достигна 28. Ранените са десетки. Представители на Европейската комисия, Германия, САЩ и други държави изразиха съболезнования за жертвите и осъдиха остро атентата. Все още никоя организация не е поела отговорност за атаката.

Турският президент
Р. Т. Ердоган обеща, че турските сили ще отговорят на този удар.

Нека се знае, че Турция няма да се колебае да използва във всеки момент, на всяко място и при всеки случай легитимното си право на защита, се посочва в съобщение на президентската пресслужба след проведеното заседание във връзка с атентата.

Поради тази причина Ердоган отложи и планираното за 18 февруари посещение в Баку.

СнимкаВ района на експлозията се намират военни общежития, както и централата на генералния щаб на турската армия, а също командването на сухопътните и военновъздушните сили, което говори, че нападението е било срещу военните. Атентатът в Анкара беше извършен няколко часа, след като турският президент потвърди в своя реч, че страната му е решена да продължи ударите срещу кюрдските отряди в Сирия и никога няма да приеме нов кюрдски бастион до турската граница.

Турция подложи на обстрел тази нощ кюрдските позиции в Тал Рафат, в сирийската провинция Алепо.

За да подкрепят бунтовниците в Сирия, които се противопоставят на кюрдското настъпление в Алепо, най-малко 500 сирийци са преминали турската граница и са тръгнали към град Азаз, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Междувременно американски военен говорител съобщи, че руските удари в подкрепа на президента Башар Асад се засилват въпреки призивите на Запада към Русия да спре военновъздушната си кампания в Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени