Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 143-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

| обновено на 18.02.16 в 17:54
Паметникът на Васил Левски във Велико Търново
Снимка: Катя Чорова

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна, включително и в родния му град Карлово с възпоменателна церемония на едноименния площад тази вечер.

Във Велико Търново ще се състои общоградско поклонение пред паметника на Апостола на свободата. Възпоменанието ще започне с детска литературно-музикална композиция "Апостоле, днес славим твоето име!". Слово ще произнесе историкът професор Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет, а митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва.

С военен ритуал пред паметника на Апостола на българската свобода ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Във Велико Търново през деня за безплатни посещения ще бъдат отворени музеят “Възpaждaнe и Учpeдитeлнo cъбpaниe” и  мyзeят “Зaтвop”, в чиито експозиции е представено делото на Дякона.


В Смолян годишнината ще бъде отбелязана с митинг и тържествена заря. Факелно шествие от три лъча ще се събере до паметника на Апостола в двора на Природо-матемарическата гимназия "Васил Левски". Първият лъч ще тръгне от храма "Свети Висарион Смолянски", вторият – от читалище "Балкански просветител" и третият – от храма "Свети Тодор Стратилат" в квартал "Райково".

В двора на гимназията в Смолян ще се проведе митинг, с военни почести ще бъдат поднесени венци пред паметника на Васил Левски, а след това ще има заря в памет на Дякона. Обединеният детски комплекс съвместно с Клуба на учителите-ветерани ще представят спектакъла "Левски в Родопите" в Зала 2 на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

Музикално-поетичен спектакъл за делото на Васил Левски представиха ученици от трети клас на Средното общообразователно училище "Отец Паисий“ в Смолян пред деца от две детски градини. На тържеството, посветено на 143-годишнина от гибелта на Васил Левски, третокласниците със стихове и възрожденски песни представиха делото на Апостола на свободата. Ето с какво свързват децата името на Васил Левски:

Левски за мен е герой, роден в град Карлово. Той е един от най-великите герои на България.

Знам, че неговата майка е била Гина. За мен Левски е прекрасен човек, защото без неговата помощ сега можехме да сме още под робство - казаха децата.

В София Националният фронт за спасение на България организира шествие вечерта от паметника на Левски.

В Ловеч, по повод 143 -тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, на 19 февруари, местната патриотична организация „Ловчанци“ организира национално факелно шествие до паметника на Левски в Ловеч. Гражданското сдружение е осигурило собствена охрана от доброволци и на събитието, посветено на Апостола, няма да се допускат политически изяви.

За първи път Регионалният исторически музей в Плевен показва от своя фонд в столицата Устава и печата на БРЦК. Експонатите са включени в изложбата  “Безсмъртието на българския дух“, която се открива днес в Народното събрание и е под патронажа на Председателя Цецка Цачева.

Над 260 хиляди експоната притежава Историческият музей. Сред тях едни от най-ценните са свързани с делото на Васил Левски, основал първия местен комитет на БРЦК в Плевен през май 1869 година. Особен интерес представлява и историята на един от най-видните плевенчани, съидейник и деен съратник на Васил Левски при изграждането на Вътрешната революционна организация Данаил Попов, чийто портрет може да се види на изложбата.

В звуковия файл може да чуете репортажите на Латинка Светозарова и Пламен Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна