Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Делчев: За да се върне доверието в управлението и в институциите, трябват промени

Реформаторският блок и ГЕРБ ще подпишат меморандум за приоритетите на правителството

Снимка: Реформаторски блок

Обществените поръчки в България са много манипулирани. Когато има съмнения за корупция или нарушение на правилата, трябва да се предприемат мерки. В този смисъл, спирането и прекратяването на обществени поръчки, по отношение на които има голямо обществено недоволство, е подходящо за успокояване на ситуацията, каза в "Преди всички" депутатът от Реформаторския блок и заместник-председател на изпълнителния съвет на ДБГ Димитър Делчев:

По-важното е от тук нататък какво ще стане, защото това са обществени поръчки за милиони левове, стотици милиони левове, и когато те се възложат наново, трябва да няма съмнения по отношение на тяхното възлагане и по отношение на законността на начина на избиране на изпълнител. Всъщност 90% от бизнеса вярва, че обществените поръчки, които се възлагат от общините, са манипулирани. По отношение на националните обществени поръчки процентът е малко по-малък, но пак е около 70-80%, т.е. това са хората, които участват в обществени поръчки, хората, които много често губят обществени поръчки точно заради нареждането им. Целта на новия закон беше да хармонизира европейска директива, за жалост останаха разпоредби, които будят все още притеснения.

Медиите имат решаваща роля при разследването на такива корупционни схеми, на обществени поръчки, на купуване на гласове, което е добре, защото показва, че все още има независими медии, но е много лошо, защото показва, че институциите действат само в последния момент, след натиск от общественото мнение. Затова доверието в институциите е толкова ниско. За да се върне доверието в управлението и в институциите, трябват промени, каза Делчев и допълни, че до месец може да бъдат приети най-спешните промени в Закона за съдебната власт. Той каза още:

Меморандумът, който ще подпишем ние – Реформаторски блок и ГЕРБ, съдържа конкретни и ясни срокове. Главата "Съдебна система и мерки в съдебната система и борба с корупцията" е на първо място в този меморандум. Ние си даваме сметка, че това е най-големият проблем в България. До един месец се надяваме, че ще бъдат приети най-спешните промени в Закона за съдебната власт, министърът на правосъдието пое такъв ангажимент. До няколко месеца трябва да се внесе и да се приеме Законът за борба с корупцията.

Димитър Делчев каза още, че Реформаторският блок не разчита на подкрепа от АБВ за промените в съдебната власт:

Очакванията ни към тях са нулеви.

Интервюто на Борислава Борисова с Димитър Делчев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна