Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онтологичното задължение на произведението в „Рисунка и интермедия“

БНР Новини
Снимка: Васил Жечев

В столичната галерия „Райко Алексиев“ на 16 февруари 2016 г. се откри изложба в областта на съвременното изкуство. Куратор е Атанас Тотляков, а името на експозицията е „Рисунка и интермедия“. Участват над 15 концептуални артисти, като сред тях се открояват популярните в художествените среди Дан Тенев, Иво Бистрички, Петер Цанев и др. Международно участие има и в лицето на полският художник Мацей Зданович.
Проектът на куратора Атанас Тотляков, гл. асистент във Великотърновския университет, катедра „Рисунка“, кореспондира с идеите на френският постмодерен философ Морис Мерло-Понти, които дискутира в бележките към труда си „Видимото и невидимото” проблема за дефиницията на понятието „свят”, използвайки за пример рисунката. Експозицията търси опорни точки и в теорията на ревизионистката онтология на изкуството на Сандрин Дарсел, изразена в „Онтология на изкуството“.

Снимка

Проектът има характер на дискусия и изследване, тази претенция е заявенa в концепцията на организатора на изложбата. Въпросите, които задава са: какво е рисунката? – дали това е произведение, създадено върху двуизмерната повърхност на лист хартия; дали е изображение продуцирано с множество съвременни технологични средства за реализацията; и до колко конструирането чрез рисунката на нова реалност със средствата на 21 век, деконструира старата и пресъздава нова, съотнасяйки онтологичното задължение на произведението към средата и средството (medium), с цел достигане до крайните реципиенти.
Стана сложно, но работата на съвременното изкуство е да визуализира сложни философски концепции, които разбира се е хубаво да бъдат видяни на живо. Изложбата, в нейната интермедиалност, може да бъде разгледана до 2 март 2016 в галерия „Райко Алексиев“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени