Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поръчката за строителство на горски пътища ще бъде обявена отново

Снимка: www.strandja.bg

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов обяви, че отменената обществена поръчка за строителство на горски пътища не е имала избран победител, когато Министерският съвет е взел решението да я прекрати. Поръчката ще бъде обявена отново според новите правила в Закона за обществените поръчки:

Първо, тя е на етап, с който още не е приключила, няма обявени победители. Знам, че има над 20 участници в обществената поръчка, знам, че индикативната сума за четиригодишен период напред е до 95 милиона и във всички случаи ще бъде обявена по правилата на новия Закон за обществени поръчки, за да може да няма такива внушения или съмнения.

Заместник-министърът посочи, че за строителството на горски пътища пари се отделят във фонд "Инвестиции в горите", но не можа да каже колко са точно. Костов уточни още, че според рамковото споразумение, изграждането на всеки път се договаря поотделно, а за цената коментира:

Цената е различна в зависимост от съответните условия на терена. Може да достигне от няколко десетки хиляди до няколкостотин хиляди на километър. Средната цена е от порядъка между 150 и 180 хиляди на километър при средни условия.

Поводът за срещата в Министерството на земеделието бе подписването на меморандум за сътрудничество между ведомството и Българската академия на науката.

Според министър Десислава Танева обединението на усилията на двете ведомства е ключово за постигането на конкурентоспособност в сектор „Земеделие“.  Министър Танева даде за пример няколко общо изпълнени проекта, които са показали добри резултати и посочи още:

За да искаме да имаме конкурентоспособно земеделие с висока добавена стойност, с което да се брандираме като земеделска страна в Европа и страна , ние трябва да вървим напред,  а това може да стане само с науката. Надявам се днес с акта, който подписахме, да задълбочим това сътрудничество и ще позволи да дадем на бизнеса и земеделието продукт, който ще им помогне да бъдат по-конкурентоспособни и адаптивни към изключително сложната обстановка, в която работим.

От министерството увериха, че подписаният меморандум не предвижда преминаването на институти от Селскостопанската академия към БАН.

Подробности чуйте в репортажа на Наталия Ганчовска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна