Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Шишков: Необходим е механизъм за остойностяване на лекарския труд

Таня Андреева: Най-потърпевши от реформата ще бъдат малките населени места и малките болници

Снимка: БГНЕС

Крайно време е да минем на заплати в здравеопазването, които да остойностят лекарския труд. Сега такова остойностяване липсва. Не можем да караме лекарите да мислят за парите си, вместо за наука и труд. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок. Предложението е обсъждано със здравния министър и по думите на Шишков има нагласа това да се случи.

Легендата за струпването на големите специалисти в болниците в големите градове е вярна само донякъде. Виждал съм колеги в елитни болници, които не са на нивото, на което те трябва да бъдат, заяви Димитър Шишков в коментар за дисбаланса на лечебни заведения и специалисти на територията на страната. Ние сме на първо място в света по брой на многопрофилни болници за активно лечение, няма държава в света, която да не регулира този процес, каза още Шишков.

Според него много от предложенията за здравна реформа не могат да се реализират заради намеса на финансови интереси:

Сблъскваме се с интереси в Народното събрание, във фармацевтичната индустрия и с интересите на фалшиви болници, в които не се извършва медицина, а се прибират делегирани пари.

Министър Москов е подкрепян изцяло от ГЕРБ и от РБ, друг е въпросът ще успее ли да довърши реформата, уточни депутатът от Реформаторския блок. По думите му реформата като принципи е добра, но тежка реформа.

Димитър Шишков обобщи, че трябва да се случат както централизираните поръчки, които да ограничат корупцията при закупуването на лекарствата, така и здравната карта и разделянето на пакетите.

Таня АндрееваБившият здравен министър д-р Таня Андреева коментира пред "Хоризонт", че най-потърпевши от реформата ще бъдат малките населени места и малките болници, през които преминават около два милиона души:

Във всички по-големи болници инфраструктурата и условията на труд са по-добри. Това наложи изтеглянето на специалисти в големите лечебни заведения, а малките пострадаха. Но почти една трета от населението на страната, когато има проблем, се среща първо с екипите на общинските болници.

Според Андреева в момента сме свидетели на лимити на лечебните заведения, на лимити по дейности, а това означава, че министерството централизирано определя колко пациенти от какви заболявания да се разболеят.

Усещането сред лекарите е, че министърът прави реформи, за да удържи бюджета на Касата да не мине в дефицит, да не се преразходва, посочи още д-р Андреева.

По време на нашето управление нямаше такъв вот на тема здравеопазване, независимо че преживяхме много вотове, припомни бившият здравен министър.

Интервютата на Силвия Великова с Димитър Шишков и с Таня Андреева чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени