Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Постигнатата договореност между Великобритания и Европейския съюз за споразумение за реформи е централна тема във вестниците на Острова.

Споразумението трябва да бъде разгледано много внимателно, макар че Камерън беше пределно ясен, че съдържанието му не е повърхностно. Сделката изключва Великобритания от действия насочени към "по-тесен съюз". Това може да изглежда доста символично, но символите имат значение, а страна, която никога не е искала да бъде погълната от Европейската супердържава, може да се бори по-добре в тази насока, пише  ГАРДИЪН.

Частта за помощите за мигранти е най-проблематичната в пакета. Беше добре, че няколко страни-членки на ЕС дадоха да се разбере, че няма да приемат техните граждани да бъдат третирани като "втора класа". Въпреки всичко трябва да има правила и договореното логично връща увереността на британските данъкоплатци, като същевременно не дискриминира мигрантите, които вече са тук, обяснява вестникът.

Предварителните данни сочат, че британският премиер е смекчил своите искания към Брюксел. Той се е съгласил на компромиси по отношение на социалните помощи за мигрантите и за това Великобритания да бъде изключение по въпроса за по-тесен съюз. Според лидера на Партия на независимостта Найджъл Фарадж постигнатата от Камерън договорка е "емоционална" . Освен това  тя не засилва позицията в полза на оставането на Обединеното кралство в Евросъюза, посочва  ДЕЙЛИ ЕКСПРЕС.  

Сделката ужасно много прилича на статуквото, а "по-тесният съюз“ има същия статут в ЕС като молитвите по време на сватба - много хора ги казват, но малко вярват в тях. Великобритания може да изглежда различно, но остава същата като останалите. Шансовете Лондон да се присъедини към еврото или към Шенгенската зона бяха нулеви, но записани с обещание за промяна, те са достатъчни Камерън да ги представи като обрат за Великобритания, отбелязва НЮ СТЕЙТСМЪН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени