Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама ще разкаже на кубинците за американските ценности

Раул Кастро и Барак Обама на срещата си в ООН миналия септември
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В тазседмичното си редовно обръщение към нацията американският президент Барак Обама посочи, че по време на предстоящото си посещение следващия месец в Куба той ще представи американските ценности и идеите си за изграждане на едно бъдеще за кубинския народ с повече свобода и повече възможности. 
Това ще е първото посещение на американски президент в Куба от близо 90 години насам.
 Обама заяви, че най-добрият начин за показване на американските ценности и интереси и за подобряване живота на кубинците е изграждане на взаимоотношения между двата народа: Днес повече американци от когато и да било вече посещават Куба - кубино-американски семейства, американски студенти, учители, хуманитарни доброволци, религозни общности. Всички те изковават нови връзки и приятелства, които приближават още повече нашите две страни. 
Американският държавен глава говори и за програмата на посещението си, която предвижда срещи с кубинския президент Раул Кастро, с представители на гражданското общество и с кубински предприемачи. Обама ще се обърне и пряко към гражданите, за да наблегне на общите ценности между САЩ и Куба. 
В същото време Барак Обама подчерта: Ще говоря открито за сериозните различия с кубинското правителство, включително за демокрацията и човешките права. Ще потвърдя, че Съединените щати ще продължават да отстояват универсални ценности като свободата на словото, свободата на събранията и религията. 
Визитата на Обама в Куба е една от темите по време на кампанията за негов наследник начело на Белия дом. Републиканецът Марко Рубио, който е син на кубински имигранти, призова за отмяна на пътуването заради политическите арести в страната. В писмо Рубио коментира как с пътуването си Обама ще изпрати послание, че е на страната на потисниците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна