Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава блокадата от двете страни на българо-гръцката граница

Напрежение на ГКПП "Капитан Петко войвода", български превозвачи недоволни от контрапротеста

Снимка: Кети Тренчева

Няма промяна на ситуацията по българо-гръцката граница. Шести ден и в двете посоки не се пропускат никакви автомобили.

На ГКПП "Капитан Петко войвода" край Свиленград има напрежение на гръцка територия, където шофьорите на българските тирове са изнервени от чакането и преговарят, да бъдат пропуснати да преминат в България. Те са недоволни от контрапротеста на българските превозвачи на границата, заради загубите, които ще претърпят от бързо развалящи се храни.

На ГКПП "Златарево-Ново село“ се е образувала близо 4-километрова опашка от тирове. Повечето от превозните средства влизат на наша територия от Гърция през Македония.

По решение на ръководството на пункта е пуснато още едно трасе, насочени са и екипи от гранични полицаи. За ситуацията е уведомена Агенция "Митници“ с цел създаване на допълнителна организация за по-бързо обработване на чакащите камиони.

Над 6 000 са камионите на ГКПП "Кулата-Промахон“ от двете страни на бариерата, която преди девет години символично падна, за да се превърне днес в средство за натиск  в съседна Гърция.

Няма промяна в ситуацията на граничния пункт Кулата, потвърди и Бисер Михайлов, областният управител на Благоевград, който и съобщи, че се подсилват екипите  на граничния пункт Златарево:

До колкото имам информация, ще бъдат подсилени екипите с екипи от Кулата, за да работят по-бързичко, като зависи вече и от самия капацитет на самото КПП – знаете, че там не е толкова голямо, колкото Кулата.


Продължава блокадата и на ГКПП Златоград-Термес. Трети ден български превозвачи са на мястото на контрапротеста, където днес около десетина са представителите от Съюза на международните превозвачи. На пункта няма напрежение. От двете страни на границата има образувани опашки от чакащи автомобили, като повечето са от гръцка страна - около 15 превозни средства, по-голямата част са бусове с румънска регистрация. 

На паркинг има няколко оставени коли, а собствениците им и пътуващите с тях хора са се придвижили пеша на наша територия. Местни хора от региона на Златоград и местната власт подкрепят действията на протестиращите.

Досега е направено всичко, което е възможно да се направи по казуса с гръцките фермери, но той явно се счита за по-локален, каза Ивайло Московски в предаването "Неделя 150". Той нарече случващото се система от провокации от гръцка страна за последните седем-осем години и окачестви като необяснимо държавата в лицето на гръцката полиция да не може да стопира блокадата на границите. Притеснен съм от липсата на по-сериозна намеса от страна на ЕК, подчерта още министър Московски.

На инициираните вчера от фермерите в южната ни съседка преговори, от гръцка страна нямаше официално представителство.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви на протестиращите превозвачи, че остава с тях и безрезервно подкрепя решението им да продължат контра блокадата до пълното освобождаване на границата от гръцките фермери и техниката им. Продължава и хуманитарната акция за изхранването на нашите шофьори. Десетки фирми от страната осигуряват най-необходимите продукти и вода на превозвачите.

Борис Харизанов, адвокат от Петрич и собственик на консултантска кантора подаде жалба в прокуратурата в Серес както срещу фермерските блокади, така и срещу бездействащите гръцки институции.

Подробности по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна