Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Карталов: Софийската опера гледа сериозно към източните сцени

Снимка: Николай Кръстев

Директорът на Националната опера Пламен Карталов има амбицията да представи на сцената на „Болшой театър“ операта „Дон Кихот“, написана за Фьодор Шаляпин, която никога не е била поставяна в Русия. При едно гостуване ще покажем заглавия, които липсват в московския афиш, заяви още маестро Карталов в предаването "Хоризонт до обед", огласявайки предстоящите партньорства с руската сцена.

Според Карталов присъствието на софийската опера в световния оперен репертоар с тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“  й дава самочувствието да покаже мегаспектакъла и в Москва: 

Ще бъде любопитно за руската публика да види как българските певци с техните славянски гласове правят отлично Вагнер на немски език.

Болшой театърВ 15-годишното си присъствие на японския пазар за първи път Софийската опера е била поканена да представи освен италианските оперни шедьоври и руска опера, разказа още Карталов. По думите му, постановка на „Княз Игор“ е била харесана и след известно затваряне отваря отново територия за българските оперни изпълнители да представят руски репертоар. Това обръщане на Изтока към Изтока трябва да бъде много сериозно и ние категорично искаме да работим с руските театри, декларира Пламен Карталов.

В момента Софийската опера подготвя „Евгений Онегин“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна