Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муна Ал Шая: Вдъхновението идва от женската ми същност

Муна Ал Шая
Снимка: Ирина Недева

Арабската художничка Муна Ал Шая открива своя изложба в София. Част от творческата биография на Шая е свързана с България - тя е доктор на науките, а в края на 90-те години е направила тук своята докторантура. Поканата за изложбата идва от посолството на Кувейт, а поводът е отбелязването на 55-тата годишнина от независимостта на страната и 25 години от прекратяването на иракската окупация.

Вдъхновението идва от женската ми същност. Предимство има вътрешното чувство, вътрешното вдъхновение, то не идва от обкръжението ми. Картината се появява пред очите ми и в този момент нахвърлям щрихите, признава Муна Ал Шая.

Драматичните събития по света ми влияят, но за мен е по-важен микросветът на жената, която е била обект на много несправедливост в Арабския свят, разказва пред "Хоризонт" художничката в отговор на въпрос как се отразяват на изкуството ѝ световните тревоги:

От майка си и баба си знам, че жената не получаваше всички свои права - ролята й беше само на майка и домакиня. Но нещата се промениха. Жената пое инициативата във всички сфери на живота в Кувейт. Все още има различия между двата пола, но новите поколения успяват да стопят тези различия.

Европейката изгуби своята женственост, смята още Муна Ал Шая, но по думите й кувейтската жена се нуждае от високата култура на европейката, не от абсолютната свобода на европейските жени, която е неприемлива за много от жените в арабската страна.

Цялото интервю с Муна Ал Шая чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени