Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василев: Играчите в Гърция са разбрали, че могат да опитат да ангажират ЕС в реализацията на целите си

Снимка: БГНЕС



Очевидно в една взаимосвързана Европа България може да стане неволна жертва – странична щета по едни вътрешни конфликти. Това не е ново. Въпросът е, че ние някак си очаквахме проблемите, които имаме на границата, да могат да се решават на границата. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" бившият български посланик в Москва Илиян Василев по повод гръцката блокада на границата. Процесите в Гърция излизат от рамките на страната, изтъкна той:

Финансовата и дълговата криза на Гърция поставя на изпитание целия ЕС. Играчите в страната са разбрали, че могат и да се опитват да ангажират ЕС в реализацията на техните цели и интереси. В дадения случай фермерите заложиха на една позната карта, която не е само тяхна, а е типичната карта на мнозина наши съседи в Гърция – картата на намесата на ЕС, картата, на която, чрез техни протести, те не толкова отправят предизвикателство към гръцкото правителство, колкото усилват неговата преговорна сила, когато изисква отстъпки от Тройката или от ЕС.

СИРИЗА използва протестите за аргументи в преговорите с Тройката, категоричен е дипломатът. Затова и гръцката страна не реагира на българските призиви. ЕК не е ентусиазирана да се намеси, защото, ако го направи, ще изпълни първоначалната цел на протестиращите фермери – да принудят ЕК да бъде страна по преговорите, а не толкова правителството в Атина, обясни Василев. Според него страната ни не трябва да смята протестите като акт на цяла Гърция, а само като действие на определена група хора в обществото ѝ – фермери, спрямо които може да предприеме "целеви подходи" и реципрочни мерки:

През февруари, през зимния сезон, могат да стачкуват, но от април нататък е доста самоубийствено за тях.

Според дипломата фермерите реализират голяма част от продукцията си именно у нас и това дава на България възможност за реципрочни мерки:

Сега това, което се получи... ние ще заместим вносът на земеделска продукция от Гърци с този от Турция и при това ще го заместим по начин, по който ще бъде много трудно връщането на гръцките земеделски производители. Ето това е начин на реакция, която е много по-силна и действена. Тези хора знаят, че размерът на евросубсидиите ще намалява и все повече ще зависят.

Турция предлага конкурентни цени и има огромно производство, сподели Василев. България може да използва момента, за да подпомогне и своите земеделски производители.

България трябва да търси сътрудничество с други съсловия в Гърция, които страдат от блокадата, посъветва Василев:

Вземете пристанището в Солун, ами България е един от най-големите му клиенти. Ние, просто като си пренасочим товарите към други пристанища извън Гърция, значи те губят. Предприемачите в Гърция, които работят в България, те също са жертва на блокирането на границата. Те са наши естествени съюзници. Това е начинът – трябва да има проактивно отношение – в самата Гърция да изграждаме коалиции и разбирателства, за да може когато станат вътрешногръцки "разборици" ние да можем да активираме, въз основа на взаимния интерес, наши контакти.

Василев коментира, че МВнР е било подложено под обществен натиск и вероятно е взело решението за отзоваването на турския консул в Бургас като единствено възможно, без да ескалира напрежението:

Вероятно са намерили най-мекия начин за реакция, и то дискретна, на най-ниското възможно дипломатическо ниво. Както се казва, и патриотите да бъдат доволни, и да не се накърнят двустранните отношения. 

Ние не отчитаме, че голяма част от обвинението, което привнасяме към турските дипломати, са всъщност неща, които българската държава не е свършила. Проблемите с ислямския радикализъм и с етническите партии, които реализират политически и бизнес проекти, са вътрешни, български проблеми. Няма какво през цялото време да търсим външна вина.

Интервюто на Даниела Якова с Илиян Василев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени