Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развалена стока пълни борсата в Първенец след блокадите

| обновено на 22.02.16 в 15:30
Снимка: Капитал

Над 40 тона е развалената стока на тържището в село Първенец, пристигнала с ТИР-ове след блокадите на българо-гръцката граница, съобщи Христо Панайотов, изпълнителен директор на борсата. По думите му от сутринта се изхвърлят на сметището както плодове, така и зеленчуци, а камионите продължават да идват.

Това е стока, която за седмица и повече е нормално да се развали. Хората сортират, но изхвърлят портокали, лимони, краставици и домати. Загубите, които търпят наемателите, са големи, но само те могат да кажат колко ще са. Ние направихме отстъпки, ще дадат отсрочка за наемите, но ситуацията е тревожна, коментира Панайотов. 

Той поясни, че над 85% от стоката на борсата е внос от Гърция и Турция. В България се произвеждат само краставици и салата – това са оранжериите в Първомайско, Мало Конаре и Йоаким Груево.

Гръцкото земеделие се субсидира, тяхната продукция отива за Западна Европа, а при нас идва второ качество. Нашите земеделци не ползват субсидии и затова няма българска продукция, каза директорът на тържището.

Според Панайотов продължава да се увеличава и цената на вносните зеленчуци и плодове. От петък доматите и краставиците са поскъпнали с още 10-15 стотинки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна