Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Министерството на културата се превръща в дирекция "Култура" към Министерството на финансите

Театралната оптимизация в огледалото на нулевите сесии за кино

Мартина Апостолова: Театрите се нуждаят от индивидуален подход, не условията за всички да са еднакви

Снимка: blagoevgradtheater.eu

Всички реформи, които се случват, не взимат предвид регионите, в които извънстоличните театри работят и техните специфични нужди. Трябва да бъдат взети локални мерки, а не условията за всички да са еднакви. Това каза Мартина Апостолова от театъра в Благоевград в коментар на предложената от Министерството на културата оптимизация на театрите. Идеята бе последвана от отворено писмо на екипа на Благоевградския театър, в което се изтъква, че от министерството поставят непосилни изисквания към всички театри извън столичната улица "Раковски". В писмото се иска и оставката на министъра на културата.

Всички работим много, но възход от години насам не се вижда, каза още Апостолова и увери, че местните трупи не се притесняват от гастролите на столичните театри, известни в театралния жаргон като т.нар. "мечки", защото хората харесват местните актьори, поддържат ги и искат да ги гледат.

За да се влезе в такива огромни дългове, каквито имат някои театри, означава да не си бил наблюдаван в действията си или да си бил умишлено принуден да влезеш в този преразход. От години се назначават временно изпълняващи длъжността директори, без никъде да е посочено колко време те могат да бъдат на тези длъжности, назначават се хора, които вкарват културните институции във все по-голям преразход, разказа Мартина Апостолова и попита:

 Къде е било министерството през изминалите шест години, когато са били натрупани тези преразходи?

Не мога да си представя как можеш да си позволиш да се затриват културни институти. Ние например в Благоевград обслужваме толкова голям регион и играем в градове, в които децата не знаят български език и това е единствената българска реч, която се чува. Като ни няма нас, "мечките" дали ще отидат да играят в село Ябланица или във Вълкосел? Съмнявам се.

Целият замисъл хвърля сценичните изкуства в системата на едни про-пазарни мерки. 

Министерството на културата се превръща в дирекция "Култура" към министерството на финансите, тази позиция изрази Диана Андреева от Обсерватория за икономика на културата. Диана Андреева

Кино гилдията постави на културното ведомство 24-часов срок за реакция заради проблемите пред финансирането на киното и обявената нулева сесия. Андреева направи аналогия на предлаганите промени за театрите с въвеждането на проектното финансиране в киното, което по думите й е довело до разпад на системата

Кинодейците настояват за управленска и финансова самостоятелност на Националния филмов център и извеждането му от Министерство на културата.

Повече по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна