Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делчев: На следващия вот да се въведе машинно гласуване поне в половината секции

Снимка: reformatorskiblok.bg
Електронното гласуване няма как пилотно да бъде въведено на предстоящите президентски избори. Пилотният избор с електронен вот може обаче да стане на следващите избори през 2018 година. От следващата година, ако е минало добре това, може да се въведе реално електронен вот. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на Реформаторския блок, във връзка с внесения миналата седмица от него, Петър Славов и Антони Тренчев законопроект за електронното гласуване:

Нашето предложение е на следващите избори да се въведе реално гласуване чрез машини най-малко в половината от секциите в страната.

Нашата позиция и за електронното гласуване, и за машинното гласуване е една и съща и тя е, че те трябва да се въведат час по-скоро, доколкото технологиите го позволяват, за да може да се изчисти демократичният процес в България. Това, което е необходимо, е да се направи един или два пилотни избори за Европейски парламент, за президентски или местни избори, за да се изпробва системата и българските граждани да се убедят, че след въвеждането на системата, тя да бъде изпробвана няколко пъти. За да гласуват хората електронно, е ясно, че трябва да имат доверие, че техният глас ще стигне дотам, където трябва да стигне, той ще бъде отчетен и анонимността на вота няма да бъде разкрита.

Всичко това в нашия законопроект ние сме го предвидили. Въз основа на този законопроект трябва да създадем наредба, която да каже технически как да се изпълнят нещата. Аз мисля, че сроковете могат да бъдат много по-кратки. Въпросът тепърва предстои да бъде дебатиран в комисия и пленарна зала. Ние можем да се обединим около един възможно най-кратък срок, така че хем да се въведат технически всички необходими изисквания, за да е максимално сигурно, хем да започне да действа електронното гласуване час по-скоро.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна