Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Велев: Нормално е Турция да отговори на обявяването на неин дипломат за "персона нон грата"

Александър Велев
Снимка: БГНЕС

Турция отговори на решението на София да обяви турския аташе от консулството в Бургас за "персона нон грата", като изгони първия секретар на консулството ни в Истанбул Зорница Апостолова. Това е нормална практика, заложена във Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения, коментира в предаването "Преди всички" бившият генерален консул на България в Истанбул Александър Велев:

Даденият дипломат бива обявен за "персона нон грата". Приемащата държава не е длъжна да дава обяснения защо иска той да напусне незабавно страната. Дава се един разумен срок, в случая 72 часа, и дипломатът е длъжен да напусне страната. Едва ли можем да очакваме да излезе повече информация за причините за отзоваването. 

Александър Велев посочи, че Зорница Апостолова е отговаряла за връзките с Българската Екзархия в Истанбул.

Той каза още, че последното отзоваване на турски генерален консул се е случило през 2000 година, като оттогава подобни мерки не са взимани: 

Това показва, че българската държава няма да позволи да се случва намеса във вътрешните работи, както и в мюсюлманското вероизповедание в България.

Цялото интервю с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени