Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Воденето на младежите на отчет в армията не означава задължително обучение

Ангел Найденов
Снимка: БГНЕС

Изграждането на защитното съоръжение по границата се случва с незадоволителни темпове и на висока цена, това мнение изказа в ефира на „Хоризонт“ бившият министър на отбраната Ангел Найденов и настоящ депутат от БСП.

Преди повече от година необходимостта от изграждане на допълнителна дължина от нови, повече от 100 километра на граничното съоръжение бе обоснована от емигрантския натиск, посочи Найденов и добави, че сега са изградени едва половината при цена, четири пъти по-висока от цената на изграждането на съоръжението от българската армия.

Според Ангелов новото предложение на министерството на отбраната младежите в активна възраст от 18 до 32 години да бъдат водени на отчет в българската армия, е събудило драматична  реакция заради неясното му представяне. Има групи лица, които задължително се водят на военен отчет и сега и те подлежат на запас и понастоящем, обясни Найденов.

Диапазонът 18-32 е за хората, които имат право да сключат професионални договори с българската армия, а 32 години е пределната възраст, отбеляза още Найденов и изрази предположение, че целта на предложението е да се изясни с какъв брой лица разполагаме в случай на необходимост и мобилизация. В случая не става дума за задължително обучение, подчерта Ангел Найденов. По думите му трябва да се изясни каква част от тези младежи, които визира предложението на МО, са в България, каква е тяхната подготовка, професия и образование, както и да бъдат актуализирани техните адреси, за да се направи подбор за евентуалното професионално включване на някои от тях в системата на българската армия.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени