Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От КНСБ предлагат минималното заплащане за висшистите да бъде около 700 лева

Снимка: БГНЕС

30 процента от работещите в страната са наети в нископлатени дейности и получават възнаграждение под 75 на сто от средната работна заплата. Това са секторите рибно стопанство, производство на облекло, обувки, дървен материал, търговия на дребно, ресторантьортво.

Средната работна заплата през 2015 година се е повишила с близо 9 на сто и е била 894 лева. Продължава тенденцията средното ниво на заплащане в обществения сектор да е по-високо от частния. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

5,7 пъти е разликата между най-ниско платените работещи българи и най-високо платените, по данни, които ние сме обработили, например - информационни технологии - 2710 лева, обработка на кожи - 474 лева. 

В преработващата индустрия също е доста по-ниско заплащането, допълни Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания:

В една значителна част от секторите положителното нарастване на заплатите е доста под средното от 8,8 в така водещи за преработващата индустрия отрасли като добив на въглища - ръст само 4,1; добив на метални руди - плюс 1,1; производство на текстилни изделия - 4,6.

От КНСБ предлагат, за да има по-добра реализация на специалистите с висше образование, да се въведе диференцирана минимална заплата за завършилите висше образование младежи, които работят по специалността си. Около 700 лева да бъде минималното заплащане за висшистите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна