Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: При бедствия държавата прави неефективен социален патронаж

Държавата не стимулира имущественото застраховане с подпомагането на много тесен кръг от хора след природно бедствие, заяви в предаването "Преди всички" финансовият експерт Румен Гълъбинов. В момента се обсъжда проект на наредба, според която право на помощ за ремонт на жилището си след бедствие ще имат само хора, чиито доход е до линията на бедността и нямат спестявания. Все още преобладава социалният елемент, прокарва се социална политика, а не политика на икономическа компенсация. С тази наредба не се допринася за преодоляването на икономическите загуби, които са извън общите загуби по време на бедствие. Този коментар направи Гълъбинов, според когото се върви по грешна линия.

Ако държавата иска да помогне на всички независимо от имуществения статус, трябва да стимулира хората да се застраховат, а не да се прави социален патронаж под формата на подпомагане за преодоляване на щетите за природно бедствие, обясни Гълъбинов. Той даде пример с Румъния и Турция, където има програми за преодоляване на последиците от  катастрофични рискове. Тези програми разчитат на масовост и обхващат по-голяма част от хората с имоти и тъкмо заради тази масовост цените могат да бъдат по-ниски, посочи експертът.  Според него е важно да се изисква всеки, който се включва в такъв вид програма солидарно да има изрядни документи за собственост, като това ще допринесе за един много по-прецизен регистър на собстевността. Ако държавата продължава да „подпомага“социално слабите, които живеят в незаконни постройки, тя не допринася да се промени благосъстоянието на тези хора, каза още Гълъбинов.

Според него ако проектонаредбата бъде приета в предложения вариант, много хора ще бъдат стимулирани да доказват бедността си и нуждата от подпомагане, а не да застраховат имуществото си. Държавата на общинско ниво може да поеме ангажимента през общински бюджети или чрез държавен фонд да бъде платена цената на застраховката на хора с недостатъчни доходи. Така ще има много по-голямо покритие на щетите от сегашната малка еднократна помощ, убеден е финансовият експерт.

След предишни бедствия все още има хора с невъзстановени имоти, живеещи във фургони при примитивни условия и хора, които не са сигурни в безопасността на близките водни басейни, изтъкна Румен Гълъбинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени