Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъден за убийство в Израел е открит мъртъв в двора на посолството на Палестина в София

| обновено на 26.02.16 в 14:55
Посолството на Палестина в София
Снимка: Николай Христов

Осъден за убийство в Израел мъж беше намерен мъртъв тази сутрин в двора на посолството на Палестина в София. Според източници на "Хоризонт" смъртта му е причинена от падане от висок етаж на сградата. Това сочат раните, открити при първоначалния оглед. Една от работните версии за криминалистите е, че мъжът е бил бутнат от прозорец.

Починалият се казва Омар Зайет и има 30-годишна присъда в Израел за убийство.

Присъдата е произнесена през 1986-та година, когато Зайет е бил член на Националния фронт за освобождение на Палестина. През 1990-та той е настанен за лечение в болница, откъдето успява да избяга. Оттогава е издирван от израелските власти.

През 2012-та година Омар Зайет е получил статут на постоянно пребиваващ в България. Женен е за българка и е баща на три деца. 

В края на миналата година е търсен от полицията на адреса си в столичния квартал "Банишора", тъй като е имало заповед за екстрадирането му в Израел, но не е бил открит там. След това е обявен за държавно издирване.

Следствените действия в сградата на палестинското посолство продължават.

За открития труп са сигнализирали тази сутрин около 8 часа служители от посолството. На място са изпратени коли на полицията и линейка. Пристига и заместник-директорът на СДВР Борислав Борисов. Огледът на местопрестъплението започна по-късно, тъй като близо два часа униформените не можеха да влязат в двора на посолството, заради необходимостта от специално разрешение.

И в момента в района около дипломатическата мисия на столичния булевард "Джеймс Баучър" има засилено полицейско присъствие.

Утре сутринта в България  пристига следствена комисия,сформирана от  палестинските власти- съобщи палестинският посланик в София Ахмед ал Мадбух:

Tази сутрин, когато дойдохме на работа, намерихме младежа Омар проснат на земята край задната врата на посолството, пред гаражите. Беше все още жив. Обадихме се на "Бърза помощ" и те направиха, каквото могат - оказаха първа помощ". По време на извършването на тези манипулации, той издъхна

Омар е един от палестинските борци, който е водил съпротива срещу окупацията, който е изпълнил дълга си към своята земя и своя народ. Неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го прелседва, обясни посланикът.

В момента палестинското президентство е сформирало следствена комисия, която да влезе в контакт с българските органи и да участва в разследването, пояси дипломатът. Комисията ще пристигне утре сутринта, за да работи с българските си колеги по въпроса. Очакваме резултатите от следствието и аутопсията, за да разберем какво се е случило.

Посланикът е на мнение, че се касае за убийство.  От дипломатическата мисия няколко пъти са искали охрана на посолството, но такава е била отказана, защото анализ на МВнР е показал, сградата не е била обект на никакво посегателство от 20 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна