Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Резиденция Баба" представя автентичен фолклор от село Дряново

Среща-концерт в рамките на проекта "Резиденция Баба" ще търси пресечни точки между градската публика и автентичния фолклор. Концертът ще се състои в Чешкия културен център, а на събитието гостуват жени от село Дряново. Срещата цели да събуди интереса на софиянци да научат повече как могат да подкрепят пазителите на автентичната народна музика и как да се присъединят към проекта, ако неговата философия им допада.

Велина Цанкова от „Резиденция Баба“ припомни в ефира на "Хоризонт", че това е фабрика за идеи, която свързва потенциала на младите хора от градовете с познанията на възрастни хора от обезлюдяващи се села. Миналото лято 17 младежи са живели в четири родопски села и са натрупали впечатления за автентични ритуали и знания за живота на село.

Тази година амбицията на организацията е да създаде доброволческа мрежа, която да позволи на повече младежи да опитат вкуса на живота на село целогодишно. Идеята е не само желаещите да посетят селата да си ги избират, а да има заявки от самите села, които искат да приютят млади хора, посочи Цанкова и съобщи, че вече има изявено желание от няколко села в Северна България.

Повечето от възрастните хора са били много щастливи и обогатени от контакта си с младите гости, от факта, че някой иска да научи техните истории и могат да споделят онова, което знаят, разказа още Велина Цанкова.

Лабораторията за Баба-иновации има повече от реализирани десет идеи, една от които е запазване на традиционния фолклор в село Дряново чрез звукозапис, похвалиха се от "Резиденция Баба".

Още за проекта и неговите посоки - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна