Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще заплаща още една дентална услуга

| обновено на 26.02.16 в 16:05
Снимка: Светослав Цветанов

От 1-ви септември пациентите, навършили 18 години ще имат право на трета услуга - допълнителна пломба или вадене на зъб, гласи подписаният днес Рамков договор между Надзорния съвет на Здравната каса и Българския зъболекарски съюз за тази година. Той влиза в сила от 1-ви април.

До момента възрастните имаха право на две зъболекарски услуги, плащани от Здравната каса. Заради третата дейност от есента бюджетът за зъболечение се увеличи с 8 милиона лева спрямо предвидените 123 милиона за годината.

Една пломба допълнително при вадене на зъб. Мисля, че това са изключително важни дентални дейности, от които нужда има почти всеки човек, който е навършил 18 години, коментира председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев.

За пореден път доказахме, че сме коректна и отговорна съсловна организация, каза председателят на БЗС д-р Борислав Миланов:

Повече от две години говорим за това, че ние имаме изготвен алгоритъм и конкретни предложения, специално за хората в пенсионна възраст, тези, които в големия процент са частично или тотално обезъбени. Да може да не се ползва изведнаж някакъв огромен ресурс, а целево през годините да има средства, които да помагат на тези хора да имат възможност да направят протеза или да получат поне поправка за своята протеза.


Близо 20 000 са българите, които са останали напълно без зъби, заяви на проф. Христо Кисов, президент на Българската академия по естетична стоматология. 58 лева е здравният пакет за стоматологични дейности, който покрива Здравната каса за лечение на зъбите, и според проф. Кисов това е крайно недостатъчно. От 2 години Българският зъболекарски съюз е изготвил специален алгоритъм и конкретни предложения за зъболечението на хората в пенсионна възраст, уточни пред Хоризонт - д-р Миланов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени