Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За чешкото културно наследство

БНР Новини
Н.Пр. г-н Душан Щраух в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

През този месец отбелязахме 143 години от гибелта на Васил Левски и пред паметника на Апостола в столицата, както винаги бяха оставени много цветя. И сигурно десетки от тези признателни хора са отправили благодарност в своите мисли и към създателите и строителите на този паметник.
Проектът и скицата за него са направени от чешкия архитект Антони Колар, който оставя трайни следи в архитектурното наследство на София. Ръководи преустройството на Конака в Княжески дворец. Проектира и строи Гранд хотел „България”, а също и Министерство на войната, няколко години по-късно преустроено и преименувано в Министерство на отбраната. Проектира и започва строителството на Централния военен клуб… И като поглеждаме сега към чешките следи в българската култура, отново се срещаме с фамилията Прошек – братята Георги и Богдан и техните братовчеди Вацлав и Йосиф, допринесли много за европейския вид на столичния ни град. Проектирали и построили Лъвов и Орлов мост, построили и модерна пивоварна фабрика, произвеждаща прочутото пиво „Прошек”. За онова време едно от най-търсените в Европа и отличено със златни медали на изложението в Белгия (189 1г.) и в Прага (1892 г.). Прошек създават и първата печатница в София, модерно оборудвана. Построен е „Славянски дом“ и е учредено дружеството „Славянски беседа“.
И един факт, който задължително трябва да споменем. През 1869 - 1870 г. Георги Прошек е един от чешките инженери, наети за работа в компанията „Източни железници” на барон Мориц фон Хирш, на която е възложено построяването и експлоатацията на ж.п. линии, в европейската част на Османската империя. В разгара на боевете при връх Шипка, до него достига новината, че турското командване има план да използва железницата, за да придвижи бързо военни подкрепления в района на битката. По идея на Георги Прошек се създава група, която демонтира 200 м. от ж.п. линията при големия мост до Одрин и така транспортирането на войските се забавя с 30 часа. Това оказва голямо влияние за победата на Русия при Шипка. А за тази своя инициатива Прошек получава един от най-високите руски ордени „Св. Александър Невски” І-ва степен и златна сабя със скъпоценни камъни – личен подарък от генерал Скобелев.
Можем да изреждаме още много интересни факти за чехи, допринесли за развитието на българската култура, като първите преподаватели в Художествената академия – Иван Мърквичка и Ярослав Вешин…
В това предаване наш гост е Н.Пр. г-н Душан Щраух, извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в София, с когото разговаряме за чешкото културно наследство и развитието на българо-чешките културни връзки.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна