Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радин Цонев: Има пандемия на хепатит С, а хората не знаят как се предава

Снимка: БГНЕС

Над 300 пациенти не могат да се възползват от най-новите терапии срещу хепатит С. Прилаганите в САЩ и Европа медикаменти повлияват инфекцията в над 90 на сто от случаите и в края на 2015 г. бяха включени в позитивния лекарствен списък. Надзорният съвет на НЗОК реши касата да заплаща лечението на болни от хепатит С, а лекарите очакват приетите от НЗОК критерии да заработят от първи март. Гастроентеролозите ще спазят индикациите за предимство на пациентите с тежки заболявания, но всеки пациент е спешен сам за себе си, каза пред "Хоризонт" д-р Радин Цонев, завеждащ отделение по гастроентерология, като подчерта, че хепатит С е социално значимо заболяване, водещо до тежка инвалидизация, ако не се лекува:

Реалността е следната - в България се лекуват само богатите хора, а тези, които са по-бедни, започват контрабандно лечение, като си внасят лекарства от Далечния изток. Това върши работа, но е незаконно.

Нито един от посочените горе 300 пациенти в тежко състояние не се лекува. Достъп до лечение са имали само около 150 болни, които са били включени в програми за ранен достъп до лечение с много добри резултати, обясни още д-р Цонев.

Като процент от броя на заболелите в световен мащаб за България емпирично можем да пресметнем, че около 100 хиляди носят вируса на Хепатит С в кръвта си. Това означава, че сме в условията на пандемия, а хората не знаят как се пренася заболяването, предупреди още гастроентерологът и подчерта, че то се пренася по кръвен път, като в миналото до 1994 г. у нас хората са се заразявали при кръвопреливане, а сега кръвните продукти  се контролират добре и няма такава опасност.

Д-р Цонев призова хората, които са участвали в кръвопреливания преди 1994 г. задължително да се изследват за вируса. Друга рискова група са наркозависимите като основен "резервоар" на инфекцията, както и хора с професии, които имат досег до чужда кръв като маникюристите и стоматолозите например.

Повече по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени