Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Каплан: Турция посреща примирието за Сирия със задоволство, но и с тревога

Президентският дворец в Анкара
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Като страна с 900 километрова граница със Сирия, Турция е най-заинтересована споразумението за Сирия да се спазва. Анкара посреща със смесени чувства това споразумение - със задоволство, защото сега може наистина да настане процес на помирение и с тревога поради някои недостатъци в документа.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът от вестник "Йени Мармарис" Орхан Каплан и посочи недостатъците:

Примирието не включва по никакъв начин групировката "Ислямска държава" и останалите терористични групи в Сирия. Това означава, че и да има траен мир атаките от страна на джихадистите може и да продължат. Затова турското правителство изрази ясната си позиция. Премиерът Давутоглу заяви, че докато не настъпи траен мир Турция ще отговаря на всички заплахи и нападения, отнасящи се до нейната сигурност. Страната ни чувства задоволство от началото на процеса за постигане на мир в Сирия, но по отношение на въпроса за траен мир не е оптимистично настроена.

След като тази седмица България обяви, че нейни военнослужещи ще участват в операция на НАТО по усилване на охраната на въздушното пространство на Турция, журналистът коментира:

Нормално е като НАТО-вска държава решенията, отнасящи се до партньорските страни да се съгласуват. Това е и причината страната ви да предприеме тази процедура.

Турция е единствената демократична държава в региона, която изповядва исляма и заради това всички погледи са насочени към нея, изтъкна журналистът:

Турция има много стратегическа позиция, защото през последните години отбелязва много сериозен икономически растеж. Както знаем, в района се сблъскват интересите на великите сили, но те пряко не участват във войната. Те са упълномощили различни групировки, които водят войната вместо тях. Като член на НАТО, Турция  с военната си сила и и с икономическата си мощ, винаги е способна да защитава границите си. Трябва да се отдаде дължимото на усилията на Турция за предотвратяване на една голяма война и за установяването на траен мир в района.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна