Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЗНС остава в Реформаторския блок и като част от коалиционното управление на страната

Снимка: БГНЕС

БЗНС остава в Реформаторския блок и като част от коалиционното управление на страната, а Николай Ненчев няма да подава оставка като министър на отбраната. Това стана ясно на заседание на националното ръководство на партията в Банско.

Вискока оценка получи лидерът на БЗНС Николай Ненчев от постоянното присъствие на партията като министър на отбраната и като лидер в рамките на коалиционната политика на Реформаторския блок. След заседание на ръководството решението обяви Цветанка Андреева:

В този смисъл оставката му не стои на дневен ред за БЗНС. Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на Реформаторския блок.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза остава основният му приоритет в работата му на министър. Това е бил сред най-основните му лични и на партията аргументи да подкрепи коалиционното управление между ГЕРБ и Реформаторския блок, подписвайки анекса към договора, което предстои да се случи. Още от министър Ненчев:

Вчера имах продължителна среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която получих категорична подкрепа за водената от мен политика. Министър-председателят настоя да запазя поста си и да продължа с политиката, която съм водил до момента. Имах разговори с председателя на ДСБ, с колегите от Гражданския съвет, от които също получих възможно най-висока оценка и категорична подкрепа и настояване от тяхна страна да запазя поста си. В този смисъл нямам колебание, запазвам поста, който изпълнявам, както и длъжността, която заемам. Продължаваме разговорите, правим всичко възможно и ще направя всичко възможно да запазим целостта на Реформаторския блок.

По повод задълбочаващата се криза с бежанците и мигрантите и готовността на България да пази границите си, Николай Ненчев допълни:

Направили сме всичко, което е необходимо. Готови сме във всеки един момент, както и до момента го правим, да окажем още по-категорична и пълна подкрепа на органите на МВР и Гранична полиция. Ще се справим. Подготвили сме необходимата документация, подписали сме необходимите инструкции. В рамките на няколко дни финализираме този процес. Силно съм обезпокоен, разбира се, за ситуацията и онова, което се случва в близки до нас страни, включително Република Македония, Република Гърция, Република Сърбия, Република Турция. Имаме готовност да окажем пълно съдействие и ще го направим с цялата си отговорност.





 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна